Sztearinsav
oktodecilsav, H(C18H35O2).
A zsírsavak csoportjába tartozó egybázisu sav, amelynek gliceridje (glicerinnel
képezett összetett étere) a természetes zsírokban található palmitinsavas és
olajsavas glicerinnel elegyedve. Előállítása ugy történik, hogy faggyut vagy
még célszerübben kakaovajat, nátriumhidroxiddal elszappanosítanak és a
keletkezett szappant (Sz.-as nátriumot) sósavval bontják el. Ilyenkor kiválik a
Sz., amelyet alkoholból többször kikristályosítanak. A Sz. alkoholból
gyöngyházfényü tűkben vagy lemezkékben kristályosodik; szine és szaga nincs;
op. 69,2°. Vizben oldhatatlan, de éterben, benzolban, széndiszulfidban, zsíros
olajokban v. forró borszeszben könnyen oldódik. Káliumhipermanganáttal oxidálva
különféle savak (borostyánkősav, adipinsav stb.) képződnek belőle. A Sz.-ban
egy hidrogénatom fémekkel helyettesíthető és ekkor sói, az u. n. sztearinátok
keletkeznek, amelyeket közönségesen szappanoknak neveznek. Sói közül az
alkalifémek sztearinátjai vizben oldhatók, a többiek nem. A Sz.-ból a hidrogénatomoknak
klór-, bróm-, jód-, amido (NH2) stb. gyökökkel való helyettesítése
révén különféle származékok keletkeznek.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|