Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Sztearinsav... ----

Magyar Magyar Német Német
Sztearinsav... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Sztearinsav

oktodecilsav, H(C18H35O2). A zsírsavak csoportjába tartozó egybázisu sav, amelynek gliceridje (glicerinnel képezett összetett étere) a természetes zsírokban található palmitinsavas és olajsavas glicerinnel elegyedve. Előállítása ugy történik, hogy faggyut vagy még célszerübben kakaovajat, nátriumhidroxiddal elszappanosítanak és a keletkezett szappant (Sz.-as nátriumot) sósavval bontják el. Ilyenkor kiválik a Sz., amelyet alkoholból többször kikristályosítanak. A Sz. alkoholból gyöngyházfényü tűkben vagy lemezkékben kristályosodik; szine és szaga nincs; op. 69,2°. Vizben oldhatatlan, de éterben, benzolban, széndiszulfidban, zsíros olajokban v. forró borszeszben könnyen oldódik. Káliumhipermanganáttal oxidálva különféle savak (borostyánkősav, adipinsav stb.) képződnek belőle. A Sz.-ban egy hidrogénatom fémekkel helyettesíthető és ekkor sói, az u. n. sztearinátok keletkeznek, amelyeket közönségesen szappanoknak neveznek. Sói közül az alkalifémek sztearinátjai vizben oldhatók, a többiek nem. A Sz.-ból a hidrogénatomoknak klór-, bróm-, jód-, amido (NH2) stb. gyökökkel való helyettesítése révén különféle származékok keletkeznek.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is