Szulfociánsav
tiociánsav, rodánhidrogénsav. Elméletileg kétféle Sz.
lehetséges, egyik a valódi Sz. [ÁBRA],
de ezt, valamint sóit sem ismerjük, a másik az izo-Sz.
[ÁBRA], amelyet egyszerüen csak Sz.-nak neveznek. Előállítása ugy
történik, hogy a Sz. kéneső sóját (a merkuriszulfocianátot) üvegcsőbe téve
melegítik és e közben száraz kénhidrogéngázt vezetnek rajta keresztül. A Sz.
gőze lehűtve szintelen folyadékká sűrüdik meg, amelynek erősen szúrós szaga
van; fp. 102,5° és -12°-on megfagy. A Sz. kémiai sajátságaiban nagyon hasonlít
a ciánsavhoz (CONH) és töményebb savakkal összehozva karbonilszulfid (l. o.) és
ammoniak keletkezik belőle. Egybázisu sav, amelynek sóit szulfocianátoknak vagy
rodanátoknak is nevezik; sói közül legfontosabbak a kálium- és az
ammoniumszulfocianát (l. o.), amelyek vizben igen könnyen oldhatók, továbbá a
merkuriszulfocianát, Hg(CSN)2, és az ezüstszulfocianát, AgCSN,
amelyek vizben nem oldhatók és ezért csapadékok alakjában válnak le, ha a vizben
oldható sói pár csepp sósavval vagy kénsavval megsavanyítva
ferriklorid-oldattal vérvörös szinü folyadékot adnak; e reakcióval a Sz.-nak
igen kis nyomait is kimutathatjuk. A Sz.-nak összetett éterei is ismeretesek,
amelyeket közös néven mustárolajoknak neveznek; ezek között legfontosabb az
allilszulfocianid, C3H5.CSN (l. Mustárolaj).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|