Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
szüret grape harve...
szüret vintage
szüret! bingo!
szüretel to pick gra...
szüretelés grape picki...
szüretelő picker

Magyar Magyar Német Német
szüret Lese (e)
szüret Traubenlese...
szüret Weinlese (e...

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Szüret

a legfontosabb borkészítési művelet; ennek keresztülvitelétől függ első sorban a bor minősége. A Sz. idejéül a természet azon időpontot jelöli meg, midőn a szőllő fejlődése tetőpontján van s a tőke már nem képes több cukrot készíteni. Ekkor kapjuk a legtöbb és aránylag a legjobb bort, ha azonban ez időtájban derült, meleg napok járnak s a szőllő egészséges, bevárhatjuk az utóérést, sőt esetleg a túlérést (nemes rothadást) is. Az utóérés alatt a szőllőszemek vizveszteség folytán megráncosodnak s igy viszonylagos cukortartalmuk gyarapszik; a túléréssel azonban a fej már megbarnul s egy penész, a Botrytis cinerea mutatkozik rajta, mely már a cukrot is pusztítja ugyan, de a cukor- és savtartalom közötti arányt mégis kedvezőbbé alakítja. A Sz. idejét csak akkor lehet biztosan megállapítani, ha a különböző szőllőfajták külön szakaszokban műveltetnek, mikor is a Sz. idejének megállapításánál a fajta érettségi foka irányadó. A szüretelésnél előforduló munkák a leszemelés, a zúzás, sajtolás, szellőztetés, lenyálkázás stb.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is