Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Tankréd... ----

Magyar Magyar Német Német
Tankréd... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Tankréd

híres emberek

1. Hautevillei T., normann lovag a XI. sz.-ban, kinek tiz fia, köztük a hires Guiscard Róbert és I. Roger, 1038. Alsó-Itáliában vonult, ahol megvetették a normann uralom alapját.

2. T., hires keresztes vitéz, az előbbinek unokája, Emma leányának és Ottó őrgrófnak fia, szül. 1078., megh. 1112 ápr. 21-én. 1096. Tarenti Bohemund nagybátyja oldalán az első keresztes hadjáratba indult s Nicea ostrománál igen kitüntette magát; Tarzoszt is elfoglalta, amelynek birtoklása fölött aztán Balduinnal viszályba keveredett; Antiokiánál újból dicsőséget aratott, honnan Bethlehem felé sietett, melyet szintén elfoglalt és Jeruzsálem ostromlása közben elsőnek tűzte fel zászlóját a vár falára. Az aszkaloni győzelem után is Palesztinában maradt s Tiberiászt kapta hercegségül. Bouillon Gottfied halála után hiába kisérlette meg, hogy a jeruzsálemi királyság Bohemund unokabátyjára ruháztassék. Midőn Bohemund a szaracénok fogságából kiszabadulván, 1103. Európába visszatért, T. kormányozta helyette az antiokiai fejedelemséget és a szaracénok kemény ostromát visszaverte, amint Edesszát is megmentette a szeldsukoktól. Ekkor aztán ezt a fejedelemséget is ő reá bizták mint kormányzóra. Nőül birta I. Fülöp francia király természetes leányát Ceciliát. Hirnevét, melyet a történelem is elismer, nagyban emelte Tasso a Megszabadított Jeruzsálem címü hőskölteményben.

3. T. Lecce, Szicilia királya, Roger apuliai herceg természetes fia és II. Roger sziciliai király unokája. Jószivü Vilmos halála után a sziciliaiak Palermóban királlyá választották. szerencsével védelmezte magát VI. Henrik császár ellen. Halála után (1194 febr. 22.) azonban kiskoru fia, III. Vilmos kénytelen volt a koronáról lemondani és Hohenembs várába vitetett, ahol nemsokára meghalt.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is