Tannin
kémia
digalluszsav, csersav. C14H10O9+2H2O.
A különféle gubacsokban 50-70 % mennyiségben található organikus sav, amelyet
ugy készítenek, hogy a felaprított gubacsot éter és borszesz elegyével
tökéletesen kivonják, e folyadékot vizzel összerázzák és a különvált vizes
réteget vizfürdőn bepárologtatják. Mesterségesen készíthető galluszsavból, ha
azt ezüstnitráttal oxidálják v. ha arzénsavval főzik. A tiszta T. szintelen,
fénylő, alaktalan por, mely a levegőn gyorsan megsárgul és vizben igen könnyen
oldódik, alkohol nehezen oldja, éterben pedig oldhatatlan. Vizes oldata
ferrikloridtól sötétkék szinü lesz és enyvoldattal csapadékot ad. Sói igen
nehezen állíthatók elő; 210°-ra hevítve pirogallol képződik belőle. A
T.-nak különböző izomerjei számos növényben találhatók, igy a kávéban, teában,
kinakéregben, katekuban stb. A bőr cserzésére és gyógyszerül használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|