Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Tarhonya... ----

Magyar Magyar Német Német
Tarhonya... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Tarhonya

magyar élelmi szer, mely különösen az Alföldön következőképen készül: 1 kg. lisztet 2 tojással, kevés vizzel és sóval kemény tésztává gyurnak, majd folytonos sodrás közt, mely kézzel történik, finomabb, majd nagyobb lyuku rostán keresztül ejtve, a szabadban napos helyen két napon át nagy abroszra terítünk. Ha teljesen megszáradt, vászonzacskóba tesszük. A T.-t sok helyütt géppel készítik és szárítják, de ízre nézve a házilag kezelt sokkal jobb. Legjobbnak a szegedi T.-t tartják. A T. épp ugy szerepel önálló eledel gyanánt, mint hús szegélyezésére, különösen alkalmas mint jó borjupörkölt kiegészítő részére.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is