Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
távolság distance
távolság fetch
távolság interval
távolság offset
távolság range
távolság reach
távolság remove
távolság ride
távolság space
távolság way
távolság no... colonel bog...
távolságbec... range estim...
távolsági a... overland bu...
távolsági b... trunks
távolsági b... toll-call
távolsági b... trunk call
távolsági b... trunks
távolsági b... bus
távolsági b... coach
távolsági h... trunk call

Magyar Magyar Német Német
távolság Abstand (r)...
távolság Distanz (e)...
távolság Entfernung ...
távolság & ... Ferne (e)
távolság & ... Weite (e)
távolság & ... Strecke (e)...
távolsági a... Überlandaut...
távolsági b... Ferngespräc...
távolsági f... Fernverkehr...
távolsági r... Langstrecke...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

távolság

geometria

Két pont távolságán az őket összekötő szakasz hosszát ertjük.


két ponthalmaz távolságán pontjaik távolságának alsó határát értjük (ha van e távolságok közt legkisebb, akkor azt, ha nincs, akkor a legnagyobb olyan távolságot, amely mindegyik távolságnál kisebb). Pl. a számegyenes zárt [0,1 ] intervallumának és nyílt (2;3) intervallumának bármely két pontja közt 1-nél nagyobb a távolság , de 1 a legnagyobb olyan szám, amely a pontjaik közötti mindegyik távolságnál kisebb, ezért ezeknek az intervallurnoknak (mint ponthalmazoknak) a távolsága 1.


Ha egy felületen v. más ponthalmazon (pl. négyzethálón) keressük két pont távolságát, akkor az őket a halmazban összekötő legrövidebb vonal hosszát keressük. Gombfelületen ez főkör mentén való összekötéssel valósítható meg: két pont távolsága a rajtuk áthaladó főkörök közöttük levő kisebbik ívének hossza (ha átellenes pontok, akkor a főkör fele).


felületen v. más ponthalmazon értelmezni lehet ponthalmazok távolságát is a második jelentéshez hasonlóan. A távolság első és harmadik fogalmát általánosítva el lehet jutni az ún. metrikus tér fogalmához: egy halmaz két elemének távolsága olyan nem negatív szám, amely a két elem felcserélésével nem változik, csak akkor 0, ha a két elem megegyezik, és a távolságokra érvényes a háromszög-egyenlőtlenség, azaz egy harmadik ponton átvivő kerülőút a távolságot sohasem csökkentheti. A második és a negyedik távolság fogalom ennek a feltételrendszernek nem felel meg Pl. Mo. és Lengyelország távolsága nagyobb, mint Mo. és Csehszlovákia, valamint Csehszlovákia és Lengyelország távolságainak az összege. Az előbbi távolság kb. 80 km, az utóbbi távolságok összege 0.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is