Kisszótár
Címszavak véletlenül
|
Tejbiológia, élelmiszerek Az emlőmirigy váladéka s az emlős állatoknak és embereknek születésétől a fogzásig egyedüli tápláléka. A mirigy a tejet a vérerek által oda hozott vérből készíti; a tej lényeges alkatrészei: kazein, zsír és cukor, a vérben éppen nem, illetőleg mint a zsír, csak felette kis mennyiségben fordul elő. Az elválasztás az idegrendszer befolyása alatt történik. Az anya kedélyállapota a tejelválasztásra lényeges befolyással van. Hasonlót állatokon is lehet tapasztalni. A tej átlátszatlan, szagtalan, kékes-fehér vagy tiszta fehér, néha sárgás-fehér, sajátszerűen édes ízű folyadék. A tehéntej fasúlya 1,084-1,034, vegyi hatása lúgos, néha azonban friss állapotban is savanyú; a kutya teje mindig savanyú, míg az anyatej gyengén lúgos szokott lenni és csak állás közben lesz savanyúvá. Szoptató anya 24 óra alatt 500-1500 cm3 tejet választ el. Gyengébb szervezetű nők aránylag jobb tejet adnak, mint erős szervezetűek. A korral csökken a tej jósága. Jó tehén, kivált eleintén, 3 liternél is több tejet ad egy-egy fejés alkalmával; egyébiránt ez lényegesen függ az állat fajától is. Általában lehet mondani, hogy jó fejőstehén egy év alatt 4-5-ször annyi tejet ad, mint amennyi a testsúlya; középértékben 2300-2400 l tejet ad a tehén évenként. A kecske 96-800 l tejet ad évenként, tízszer annyit, mint amennyi a testsúlya. A juhokról ellenben írják, hogy 25-140 l tejet, súlyuknak másfélszeresét adják egy év alatt. Az anya és állatok tejének összetételeiben különbséget ismertek fel, mely legnagyobbrészt csak az alkatrészek aránylagos mennyiségére vonatkozik. Hogy a tejet hosszasabban eltarthassák, szokás azt kondenzálni is, mely célból a tejet 50-60 °C. melegben 12% cukor hozzáadása közben elpárolják. Ilyenkor a tej szirupszerű összeállású sárga-fehér anyaggá lesz, mely 4-5-ször annyi víz hozzáadására igen jó tejjé lesz. Sterilizálni is szokás a tejet, 97 °-ra forralás által minden baktériumot megölnek benne, ami által gyermekek és betegek számára kitűnő táplálékká lesz. Ha s sterilizálás jól zárt edényekben, 120 °C. melegben történik, és azután is gondoskodva van arról, hogy lehűtéskor és később a tejhez baktériumok ne juthassanak, akkor a tej jól eltartható lesz úgy, hogy exportálható is. Az így sterilizált kecske- és lótejet külön kúra céljaira használjuk fel. Forrás: Pallas Nagylexikon KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|