Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
tej milk
tej- lactic
tejárus milkman, mi...
tejbe áztat... milksop
tejbe áztat... milksop
tejbe kever... thick formu...
tejbetök veg
tejcsárda can
tejcsarnok can
tejcsarnok creamery
tejcsarnok dairy
tejel to milk
tejes lactic
tejes milkman, mi...
tejes kukor... green corn
tejesember milkman, mi...
tejeshal iv... soft roe
tejeshal te... soft roe
tejeskávé white coffe...
tejet megsa... to turn the...

Magyar Magyar Német Német
tej Milch (e)
tejberizs Milchreis (...
tejbolt Milchhandlu...
tejbüfé & t... Milchbar (e...
tejcsokolád... Milchschoko...
tejeskávé Milchkaffee...
tejespohár ... Milchglas (...
tejfog Milchzahn (...
tejföl Rahm (r)
tejgazdaság... Molkerei (e...
tejpor Milchpulver...
tejpor Trockenmilc...
tejszín Sahne (e)
tejszínhab Schlagsahne...

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Tej

biológia, élelmiszerek

Az emlőmirigy váladéka s az emlős állatoknak és embereknek születésétől a fogzásig egyedüli tápláléka. A mirigy a tejet a vérerek által oda hozott vérből készíti; a tej lényeges alkatrészei: kazein, zsír és cukor, a vérben éppen nem, illetőleg mint a zsír, csak felette kis mennyiségben fordul elő. Az elválasztás az idegrendszer befolyása alatt történik. Az anya kedélyállapota a tejelválasztásra lényeges befolyással van. Hasonlót állatokon is lehet tapasztalni. A tej átlátszatlan, szagtalan, kékes-fehér vagy tiszta fehér, néha sárgás-fehér, sajátszerűen édes ízű folyadék. A tehéntej fasúlya 1,084-1,034, vegyi hatása lúgos, néha azonban friss állapotban is savanyú; a kutya teje mindig savanyú, míg az anyatej gyengén lúgos szokott lenni és csak állás közben lesz savanyúvá. Szoptató anya 24 óra alatt 500-1500 cm3 tejet választ el. Gyengébb szervezetű nők aránylag jobb tejet adnak, mint erős szervezetűek. A korral csökken a tej jósága. Jó tehén, kivált eleintén, 3 liternél is több tejet ad egy-egy fejés alkalmával; egyébiránt ez lényegesen függ az állat fajától is. Általában lehet mondani, hogy jó fejőstehén egy év alatt 4-5-ször annyi tejet ad, mint amennyi a testsúlya; középértékben 2300-2400 l tejet ad a tehén évenként. A kecske 96-800 l tejet ad évenként, tízszer annyit, mint amennyi a testsúlya. A juhokról ellenben írják, hogy 25-140 l tejet, súlyuknak másfélszeresét adják egy év alatt. Az anya és állatok tejének összetételeiben különbséget ismertek fel, mely legnagyobbrészt csak az alkatrészek aránylagos mennyiségére vonatkozik.

Hogy a tejet hosszasabban eltarthassák, szokás azt kondenzálni is, mely célból a tejet 50-60 °C. melegben 12% cukor hozzáadása közben elpárolják. Ilyenkor a tej szirupszerű összeállású sárga-fehér anyaggá lesz, mely 4-5-ször annyi víz hozzáadására igen jó tejjé lesz. Sterilizálni is szokás a tejet, 97 °-ra forralás által minden baktériumot megölnek benne, ami által gyermekek és betegek számára kitűnő táplálékká lesz. Ha s sterilizálás jól zárt edényekben, 120 °C. melegben történik, és azután is gondoskodva van arról, hogy lehűtéskor és később a tejhez baktériumok ne juthassanak, akkor a tej jól eltartható lesz úgy, hogy exportálható is. Az így sterilizált kecske- és lótejet külön kúra céljaira használjuk fel.

Forrás: Pallas Nagylexikon

Kapcsolódás



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is