Tej
Az emlőmirigy váladéka s az emlős állatoknak és embereknek
születésétől a fogzásig egyedüli tápláléka. A mirigy a tejet a vérerek által
oda hozott vérből készíti; a tej lényeges alkatrészei: kazein, zsír és cukor, a
vérben éppen nem, illetőleg mint a zsír, csak felette kis mennyiségben fordul
elő. Az elválasztás az idegrendszer befolyása alatt történik. Az anya
kedélyállapota a tejelválasztásra lényeges befolyással van. Hasonlót állatokon
is lehet tapasztalni. A tej átlátszatlan, szagtalan, kékes-fehér vagy tiszta
fehér, néha sárgás-fehér, sajátszerűen édes ízű folyadék. A tehéntej fasúlya
1,084-1,034, vegyi hatása lúgos, néha azonban friss állapotban is savanyú; a
kutya teje mindig savanyú, míg az anyatej gyengén lúgos szokott lenni és csak
állás közben lesz savanyúvá. Szoptató anya 24 óra alatt 500-1500 cm3
tejet választ el. Gyengébb szervezetű nők aránylag jobb tejet adnak, mint erős
szervezetűek. A korral csökken a tej jósága. Jó tehén, kivált eleintén, 3
liternél is több tejet ad egy-egy fejés alkalmával; egyébiránt ez lényegesen
függ az állat fajától is. Általában lehet mondani, hogy jó fejőstehén egy év
alatt 4-5-ször annyi tejet ad, mint amennyi a testsúlya; középértékben
2300-2400 l tejet ad a tehén évenként. A kecske 96-800 l tejet ad
évenként, tízszer annyit, mint amennyi a testsúlya. A juhokról ellenben írják,
hogy 25-140 l tejet, súlyuknak másfélszeresét adják egy év alatt. Az anya és
állatok tejének összetételeiben különbséget ismertek fel, mely legnagyobbrészt
csak az alkatrészek aránylagos mennyiségére vonatkozik.
Hogy a tejet hosszasabban eltarthassák, szokás azt
kondenzálni is, mely célból a tejet 50-60 °C. melegben 12% cukor hozzáadása
közben elpárolják. Ilyenkor a tej szirupszerű összeállású sárga-fehér anyaggá
lesz, mely 4-5-ször annyi víz hozzáadására igen jó tejjé lesz. Sterilizálni is
szokás a tejet, 97 °-ra forralás által minden baktériumot megölnek benne, ami
által gyermekek és betegek számára kitűnő táplálékká lesz. Ha s sterilizálás
jól zárt edényekben, 120 °C. melegben történik, és azután is gondoskodva van
arról, hogy lehűtéskor és később a tejhez baktériumok ne juthassanak, akkor a
tej jól eltartható lesz úgy, hogy exportálható is. Az így sterilizált kecske-
és lótejet külön kúra céljaira használjuk fel.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|