Tejfölöző gépek
gép
a röpítő erő segélyével választják ki a zsírt a tejből. Fő
alkatrészük egy tengelyhez erősített álló vagy fekvő dob, mely percenkint
néhány ezer fordulatot tesz. Ebbe foly a friss tej, mely a dobbal forogván,
csakhamar tejfölre s lefölözött tejre oszlik, mert a röpítő erő a könnyebb
zsírt a forgási központ felé, a többi tejalkatrészeket pedig ellenkező irányba
kényszeríti menni; végre két nyilás, melyek közül az egyik egészen a dob
szélén, a másik beljebb van, az előbbi kivezeti a lefölözött tejet s a tejfölt.
Eleintén csak gőzerőre berendezett T. voltak, de most már kézi erőre is
készítik; előbbiek csak nagy tejgazdaságokban, utóbbiak azonban ott is
kifizetik magukat, ahol csak néhány tehén tejéből készítenek állandóan vajat. A
T. legnagyobb előnye az, hogy a zsírt majdnem teljesen kiválasztják a tejből,
mert mig a közönséges tejfölözésnél 0,8% vagy több zsír marad a lefölözött
tejben, addig a T. alig hagynak benne 0,1-0,2% zsírt, továbbá, hogy a T. a
piszkot (tehénszőrt stb.) is kiválasztják, mert utóbbinak más fajsúlya van,
mint a tejnek s igy tisztább vaj nyerhető, azután, hogy a tejfölözés fejés után
azonnal megkezdhető s a tejföl csakhamar köpülhető is, miáltal időt nyerünk, s
végre, hogy tetszés szerinti sűrüséggel (zsírtartalommal) biró tejföl állítható
velök elő. Ezen előnyök miatt most már minden tejszövetkezetben és
vajtermelésre berendezett tejgazdaságban kizárólag csak T. segélyével
választják ki a tejfölt (illetőleg tejszint).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|