Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
tejszín butterfat
tejszín cream
tejszín skimmings
tejszínesed... creamer
tejszínhab whipped cre...
tejszínszer... creamy
tejszínt te... to cream

Magyar Magyar Német Német
tejszín Sahne (e)
tejszínhab Schlagsahne...

Címszavak véletlenül



Legújabb kommentek



Címszó:
Tartalom:

Tejszin

v. tejföl. Ha a frissen fejt tejet csendesen állni hagyják, akkor a zsír, mely könnyebb mint a többi tejalkatrész, a felszinen gyülik össze, s innét leszedhető; ezt mondják T.-nek. Nagyobb tejgazdaságok azonban most már gépek segélyével állítják elő a T.-t (l. Tejfölöző gépek). Összetétele csak annyiban különbözik a friss tejtől, hogy több zsírt és kevesebb savót tartalmaz, de a többi tejalkatrész egyenlő mennyiségben foglaltatik mindkettőben. Zsírtartalma 15-40% között változik, de több is lehet. T.-nek az édeset nevezik, tejfölnek pedig közönségesen az aludttejről szedett savanyut. Van kávé- s hab-T. Mindkettő emberi táplálékul és konyhai célokra, de különösen vajkészítésre szolgál.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Szóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is