Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
téma issue
téma matter
téma shit
téma subject
téma subject-mat...
téma theme
téma topic
téma variác... theme with ...
témát felve... to take one...
témát szóba... to broach a...
tematikus f... representat...
tematikus m... representat...
témavezető supervisor

Magyar Magyar Német Német
téma & tárg... Thema (s)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

téma

irodalom, művészet, oktatás, zene

Tárgy: a műalkotásban ábrázolt jelenség; a tartalom egyik összetevője, mely szerves egységet alkot a másik összetevővel, az eszmei mondanivalóval. A témakör, tárgykör (elvont téma) különböző mondanivalók kifejezője lehet, s önmagában csak akkor fontos, ha általa a művész a valóság új területeit vonja be az ábrázolásba. A konkrét téma viszont a szépirodalomban már többnyire világnézetileg meghatározott, s a többi művészetben is többet árul el a műről, mint a témakör. A téma a tartalom tárgyszerűen adott tényezője, ezzel szemben az eszmei mondanivaló inkább a művész személyiségétől, felfogásától függ. A kész műben mindkettő teljes egységben jelenik meg a formával, és szétválasztásuk csak a mű tudatos befogadása folyamán, ill. a műelemzés számára lehet érdekes. A zeneművészeti szaknyelvben a ~ sajátos értelmet kap: nem más, mint a zenei gondolat, melynek fejlesztésére, átalakítására, variálására épül a zenei forma.


Esztétikai értelemben a tartalom összetevője, egységben az eszmei mondanivalóval; azt a forma révén megjelenítő jelenség v. történés. Önmagában egy témakör kiválasztása akkor válik jelentőssé, ha az addig ki volt rekesztve a művészi ábrázolás köréből. Egyébként azonos témakörök különböző korszakokban, különböző társ. viszonyok között általában eltérő tartalmúak. A műalkotás konkrét témajának kiválasztása világnézetileg meghatározott, azonban ugyanazon téma eltérő eszmei mondanivalóhoz kapcsolódva eltérő tartalmat fejez ki.


A zenében olyan zenei gondolat, amelynek fejlesztéséből, moralizálásából, visszatéréseiből épül a zenei forma. A népzenei ihletésű alkotásokban a témákat a népdalok szolgáltatják.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is