Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Teplitz... ----

Magyar Magyar Német Német
Teplitz... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Teplitz

(Töplitz, Teplice), az ugyanily nevű cseh kerületi kapitányság székhelye és hires fürdőhely a Biela völgyében, vasút mellett, (1890) 17,526 német lak. 1895. T.-Schönau néven egyesítették Schönauval (2736 lak.); pamutszövéssel és festéssel, üveg-, gép-, ékszer-, paszománt-, gummi-, kötött áru- és sziderolitáru-készítéssel, cukorgyártással és kémiai iparral; több középiskolán kivül agyagipariskolával. Legjelentékenyebb épületei: a városi templom a XIII. sz.-ból; a Clary hercegek kastélya gyönyörü parkkal, a fürdővendégek találkozó helyével; a városi szinház, az új városház és az iskolaépületek. A Kurgartentől D-re van a Königshöhe (264 m.) a lövőházzal és e fölött a Schlackenburg, egy erődszerü épület, melynek közelében 1841 óta III: Frigyes Vilmos mellszobra látható.

A T.-schönaui melegforrások kémiai tekintetben egyformák, csakis a hőmérsék tekintetében különbözők. A legnagyobb hőfok 47 C°, a legkisebb 28 C°. A források kémiailag a közömbös melegforrások közé tartoznak, kevés ásványtartalommal és túlnyomó szénsavas nátriummal, azonfelül szénsavban és fojtó gázban gazdagok. Különösen köszvény, reuma, bénulás, neuralgiák (iszkiász), neuraszténia, skrofulózus bajok, idült bőrbetegségek, súlyos sérülések és azok utóbetegségei, továbbá szifilisz és a szem- és fülbajok bizonyos nemei ellen sikerrel használják. Fürdés mellett nagy sikerrel használják a forrásvizet italul (az italkúrát). Használják azonfelül a sárfürdőket, massaget, a villamosságot és idegen ásványvizeket, továbbá a tejkúrát. A fürdővendégek száma 1894-ben 5545 (és 22,998 átutazó).

T. gyógyító forrásait a hagyomány szerint 762. Kolostuj lovag sertései fedezték föl; de valószinüleg már régebben is ismeretesek voltak. Az 1755 nov. 1-jei lisszaboni földrengés alkalmával a fő forrás néhány percre elapadt. 1879 febr. 13. pedig az osseggi kőszénbányában támadt vizbeömlés következtében a gyógyforrások vize csökkenni kezdett és azután egészen elapadt; májusban azonban folyása újra megindult. T. régen Klinsky grófé volt, akit 1634-ben Wallensteinnal együtt meggyilkoltak; későbben Aldringen generális, ennek halála után pedig a Clary-család kapta meg. 1813 szept. 9. az orosz, porosz és osztrák uralkodók Napoleon ellen itt szövetséget kötöttek. 1835., 1849. és 1860. is szolgált uralkodók találkozóhelyéül.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is