Tészta
élelmiszerek
az a táplálkozásra való árucikk, melyet gabonanemüek
lisztjének vizzel vagy tojással feldolgozásával állítanak elő. Legelterjedtebb
a búzalisztből készült T., melyet részint főznek, mint a gyúrott T.-kat,
részint sütnek, mit a kenyérkalácsot, süteményeket. Az előbbiekhez tartozik a
makaroni melyet gyórú- és sodrógépek átdolgozása után, a formával
ellátott sajtógépbe tesznek, ezen keresztül sajtolnak és hajlított s egyenes
rúdakban szárítóba raknak. Ugyancsak gépek segélyével többféle leves-T.-t
gyártanak, melyek közül felemlítendők: a levesmetélt (fidelini), a csillag-T.,
az eper-T. stb. Budapesten két tésztagyár működik kedvező eredménnyel,
gyártmányaik az összes külföldi gyártmányokkal versenyeznek.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|