Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Theodora... ----

Magyar Magyar Német Német
Theodora... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Theodora

1. bizánci császárnő, I. Justinianus felesége. Ciprus szigetén született és mint Acacius cirkuszi medveápolónak második leánya korán Bizáncba került, ahol a szinpadnak egyik díszévé és a közönségnek kedvencévé küzdötte fel magát. Itt akadt meg rajta Justinianusnak szeme, aki már patricius korában feleségül vette. Éles esze és az udvari ármányokban való jártassága már eleve alkalmassá tették, hogy a trónon férjének hatalmas támasza legyen, bár kegyetlensége és boszuvágy elfordították tőle az emberek szivét. Megh. 548 jun. 12-én 40 éves korában. A modern irodalomban Sardou nagy sikerrel szinpadra vitte. V. ö. Marrast, La vie byzantine au VI. siecle (Páris 1881); Houssage, Aspasie, Cléopatre, Théodora (u. o. 1890).

2. T., bizánci császárnő, Theophilos neje, szül. Elisszában (Paflagonia). Amidőn férje halála után (842) mint kiskoru fia, III. Mihály gyámja uralomra jutott, azzal helyreállította a képek tiszteletét, VII. János patriarkát letette és helyette Methodiust hivta meg és Konstantinápolyban helyi zsinatot hivott egybe, amelyet bátyja Bardas, nagybátyja Manuel és Theoctistos patriciusból álló hármas tanács támogatott. Okosan uralkodott, azonban háboruiban nem mindig volt szerencsés. A dicsvágyó Bardas által felbujtva, III. Mihály 856 márc. 12-én hatalmába kerítette a trónt és anyját minden méltóságától megfosztotta. T. meghalt 867. Emlékét a görög egyház febr. 11-23. ünnepli.

3. T., bizánci császárnő, VIII. Konstantin császár leánya, Zoe huga, aki 1032. kényszerítette, hogy kolostorba visszavonuljon, de egy népfelkelés 1042. mint társcsászárnőt a trónra hivta. Uralkodása azonban csak ápr. 21-től jun. 11-ig tartott, amidőn Zoe harmadszor férjhez ment IX. Konstantinhoz. Ennek halála után, noha 70 évesnél öregebb volt, 1055 jan. 12-től 1056 aug. bekövetkezett haláláig végkép megtartotta a trónt. Utóda volt VI. Mihály.

4. T., előkelő római nő a X. sz.-ból. Theophylactus római konzul és szenátor neje. Róma és a pápaság felett uralkodott és annak trónját ezen hirhedt időszakban kreaturái által töltötte be. Ő, valamint leányai: Marozia és az ifjabb T. erkölcstelen életmódjukkal tüntek ki, ugy hogy uralkodásának korszakát a pornokrácia korának nevezték. XII. János pápa letétele után (963) családjának uralma egyelőre véget ért, de újra feléledt Crescentiussal, ifj. T. fiával.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is