Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Theodorik... ----

Magyar Magyar Német Német
Theodorik... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Theodorik

(Thiudareiks a. m. fejedelem, kormányzó, másként Theodorich, Theuderich, később Dietrich), több gót király neve.

1. T. (I., 419-451), Wallia utódja, Tolosát választotta székhelyül; 439. legyőzé Litorius római hadvezért. 451. szövetségre lépett Aëtiusszal a hunnok (Attila) ellen s a katalaunumi csatában hősi halállal kimult.

2. T. (II., 453-466), az előbbinek fia, bátyjának Thorismund királynak meggyilkolása után lépvén a trónra, erélyesen uralkodott s diadalmasan harcolt. 466. Eurich által meggyilkoltatott.

3. T., a Nagy, a keleti gótok királya, szül. 454., megh. 526 aug. 26. Theodemir király fia, 462. mint túsz a bizánci udvarhoz került, hol 10 évig időzött; majd atyja harcaiban vett részt, kinek halála után (475) a keleti gótok királya lett. Barátságban élt Zeno keletrómai császárral, ki kitüntetésekkel elhalmozta és elvégül megengedte neki, hogy Itáliát a császár számára elfoglalja. 488. átkelt a Keleti Alpokon, 489. megverte Odoakert az Isonzo mentén és Veronánál, 490. pedig az Adda mellett és 493. három évi ostrom után Ravenna átadására kényszerítette. Néhány héttel később lakoma közben pedig Odoakert saját kezével leszúrta. Ezután elismervén a bizánci császár fenhatóságát, Itália királyának nevezte magát s megveté a keleti gót birodalom alapját. Országának határait tágítá és biztosítá, megszerzé Sziciliát, a déli alpesi tartományokat és a Provenceot, a többi germán királyok között helyreállítá a békét, akik mint békebirájuk iránt tisztelettel viseltettek. A birodalom belszervezetében is célszerü reformokat létesített. Saját népének, a gótoknak a földbirtok harmadrészét adta s a birodalom védelmezésével is megbizta őket; a rómaiak (olaszok) alkotmányát, törvényeit és törvénykezését tiszteletben tartotta és hivatalnoki állásokat ugyszólva csakis rómaiakkal töltötte be. Mindazonáltal T. minden törekvése meddő volt; nem sikerült a kat. rómaiakat arra birni, hogy az ariánus és barbár gótokat megbecsüljék és velük összeolvadjanak. T. uralkodásának végén a kat. rómaiak összeesküvést szőttek ellene, sőt Justinus keletrómai császárt hivták T. ellen segélyül. Ez annyira elkeseríté a királyt, hogy Symmachiust és Boethius bölcsészt és szenátort kivégeztette (524). T. fiuörökös nélkül mult ki s igy birodalma 10 éves unokájára, Athalarichra, Amalasuntha leányának fiára szállott. T. emléke a német hősmondákban és dalokban fenmaradt (Dietrich von Bern).

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is