Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
tojásételek... ----

Magyar Magyar Német Német
tojásételek... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

tojásételek

A hidegkonyhai készítmények egyik legnépszerűbb készítményei a tojásételek. Hazánkban a századforduló idején került az éttermek választékába és ennek köszönhetően a háztartások étrendjébe is. Változatos készítmények, amelyek nyersanyaga a főtt tojás vagy a buggyantott tojás. Kedvelt készítmények a töltött tojások és a kocsonyázott tojáskészítmények.
Igen változatos a hozzáadott anyagok fajtái. A különböző zöldségektől a halakig rendkívül sokféle nyersanyaggal tehetjük színesebbé a készítmenyeket.
A tojás főzésére fordítsunk figyelmet, annak ellenére, hogy ez egy egyszerű, mindennapos feladat: A keménytojás főzését hidegvízben kezjük, felforrás után öt percig főzzük, majd hideg vízben alaposan hűtsük le, hogy a belseje is teljesen áthűljön.
Főzés után megtisztítjuk és hideg vízben tároljuk a felhasználásig. Gyakori hibák lehetnek:
Ha a tojást forróvízben kezjük főzni, ekkor a tojás sárgája nem tud teljesen megfőni. Főzés után nem hűtjük le megfelelően, akkor a héjját nehezen tudjuk eltávolítani, valamint könnyen széttörik a megtisztított főtt tojás.
Töltésre többféleképpen készíthetjük elő a szakszerűen megfőzött tojásokat, keresztben és hosszában is ketté vághatjuk, de a cikkere darabolt tojásfehérjét is megtudjuk tölteni. Az előkészített fehérjét hidegvízzel öblítsük át, mert daraboláskor a sárgája rákenődhet.
A töltést az előkészített, lecsepegtetett fehérjékbe kétféleképpen végezhetjük.
Amennyiben nagyobb mennyiségű töltött tojást készítünk, egy zsírpapírral bélelt tálra tesszük sorban a fehérjéket és így töltjük, habzsák és csillagcső segítségével. Ha pár adagot készítünk, akkor a tálalótálra készített alapra tesszük, közvetlenül a fehérjét és töltjük.
Különböző zománcmártásokkal tehetjük változatossá a töltött tojásokat. Aszpikkal fényezhetjük és a készítmény jellegének megfelelő díszítőanyagokkal díszíthetjük, ügyelve arra, hogy ezek ehető anyagok legyenek.
Előételként vagy vacsorára önálló ételként is adhatjuk. Hűtőszekrényben hosszabb időn át ne tároljuk, mert beszárad, átveszi az egyébb ételek szagát és nem utolsó sorban, nagyon könnyen romlandó.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is