Tök
(növ., capa a régi nyelvben, Cucurbita L.), saját
családjának génusza, a többitől abban különbözik, hogy mind a him, mind a
nőstény virága magános és hogy magvát duzzadt perem szegi be (l. Ugorka). Ugy
tiz faját az ó- és újvilág meleg vidékein termesztik. Legelterjedtebb az úri
tök (C. Pepo L.), mélyen bemetszett tüskés, kemény levéllel, sokféle alaku,
éretlen állapotban sima, gyöngyfényü héjjal (patyolat-tök). Indiából származik
és ízletes kemény húsáért kedvelt főzelék, sőt csemege (sütő-tök) is. Porhanyó,
jól trágyázott földben buján nő. Palántáit v. magvait május végén a fajta
nagysága szerint 1-2 m. közökben egy arasznyira jól korhadt földdel takarják
be. A negyedik levél szétterülése után a tőhajtást, szivét lecsípjük, heréljük;
négy oldalhajtását vagy indáját is ennyire, ugy hogy egy tőnek csak nyolc
gyümölcsöt kell megérlelnie. Számos fajta ismeretes. A paraszt- v. disznótök,
disznódinnye Erdélyben (C. maxima Duch. és verrucosa L.) szára gyökeredző,
kemény levele kerek karélyu, általában nagyobb; húsa vizenyősebb és lazább, sőt
széthasadozott is (istengyalulta tök). Haszna nálunk csekélyebb mint amazé, de
melegebb tartományokban ezt kedvelik jobban. A pézsmás tök (C. moschata Duch.)
levele puha s bársonyos. Dinnyeszerü gyümölcse pézsmászamatu és sokféle hasznu.
Ennek mavát találta Wittmach perui sírokban; ezért vele együtt sokan azt
hiszik, hogy a tök valódi hazája Amerika, ahol még hat faja vadon találkozik,
holott az óvilágban eddig nem bukkantak ilyenre. Az ókor egyet sem ismert, csak
Amerika fölfedezése idején váltak ismeretesekké. - Tök az anatomiában, l.
Borék. - Tök a neve az egyik kártyaszinnek is. - Földi tök, l. Kobakbogyó.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|