Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
tök dork
tök gourd
tök knockers
tök marrow
tök squash
tök stone
tök vegetable m...
tök (kártyá... bells
tökéleten dunce
tökéletes accomplishe...
tökéletes beyond all ...
tökéletes complete
tökéletes consummate
tökéletes exquisite
tökéletes finished
tökéletes flawless
tökéletes perfect
tökéletes pukka
tökéletes rank
tökéletes regular

Magyar Magyar Német Német
tök Kürbis (r)
tökéletes &... perfekt
tökéletes &... vollkommen
tökéletesed... vervollkomm...
tökéletesít... vervollkomm...
tökéletessé... Vollkommenh...
tökéletlen ... unvollkommt...
tökély Vollendung ...
tökfilkó Dummkopf (r...
tökfilkó & ... Gimpel (r)
tökfilkó & ... Schafsbock ...
tökkelütött... stockdumm

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Tök

Tök (Cucurbita): a tökfélék (Cucurbitaceae) családjához tartozó nemzetség. Magyarországon általában kertekben termesztik. Spárgatök (Cucurbita pepo): Táplálkozási értéke nem különösen nagy; értékessé a C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát teszi. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves- és kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk és enyhén pirítjuk. Nemcsak gyerekcsemege, hanem prosztatabetegségek megelőzésére is használható. Édeskés ízű virágja is ehető. A spárgatök egy variánsa az olajtök, aminek héjatlan magja sok gyógyhatású olajat tartalmaz. Hazánkban a XX. század elején honosították meg az olajtököt, és elsősorban az Őrségben foglalkoztak termesztésével és az olajütéssel (az olaj préselésével). Sütőtök (Cucurbita maxima): Régóta ismert és termesztett növényünk, tápértéke nagyobb mint a spárgatöké és jóval táplálóbb is. Különösen nagy karotin (A-vitamin), de szénhidrát tartalma megközelíti a burgonyáét. Főleg sütve fogyasztjuk, de a cukrásziparban alapanyagként használják. Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma több-kevesebb részben elcukrosodott. Fagymentes, hideg helyen jól tárolható. Laskatök (Cucurbita ficifolia): Magas cukortartalmú főzeléknövény, cukortartalma eléri az 5-6%-ot is. Karotin tartalma kisebb mint a spárgatöké, de ásványisó-tartalma magas. Csak főzelék készítésre használják, főzés közben olyan szeletekre esik szét, mint amilyenre a tököt gyalulni szoktuk. Ezért kapta népies nevét: Isten gyalulta tök. Hűvös helyen jól eltartható. Cukkini: A spárgatökhöz hasonló beltartalmi értéke, színe a sötétzöldtől a csíkozott szürkészöldig sokféle változata van. Rendszerint 20-25 cm-es korban, tehát egészen zsenge állapotban szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. Felhasználhatjuk főzeléknek, rántva, de levesnek és savanyítva is. Patisszon: Magyar neve csillagtök. A spárgatökhöz hasonló színű és ízű, korong alakú, csipkézett szélű. A spárgatök beltartalmi értékeitől nem tér el jelentősen, de C-vitamin tartalma 30 mg/100 g-ban. Táplálkozási értékét fokozza a sokrétű felhasználhatósága. Téli savanyúságnak 3-12 cm-es korban már szedhető, fejlettebb korában - főzelék, vagy rántott tök készülhet belőle. Vásárlásnál nyomjuk bele a körmünket, mert amelyikbe nem tudjuk belenyomni, az már öreg, nem szabad megvenni. Főzeléknek ilyenkor is alkalmas, de péppé fő és az íze sem a legjobb.



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is