Tokaji bor
italok
Ez a világhirü kitünő ital a Tokaj-Hegyaljának nevezett,
mintegy 6 négyzetmérföld területen, 32 község határában, Legyes-Bénye, Szántó,
Szőllőske és Toronya határhelységek között terem. Talaja igen változatos,
legjobb a nyiroknak nevezett trachitos-riolitos kőzetmáladék, azután a sárgaföldnek
nevezett lősz s legsilányabb a kőpor, mely sovány trachittörmelékből áll.
Legnevezetesebb szőllőfajtája a furmint, azután a hárslevelü, balafánt és
gohér. A szőllőterület 1872. még 13,464 holdra rúgott, de a filloxera, melynek
jelenléte itt 1886. állapíttatott meg, 1894-ig a szőllőterület 87%-ját
tönkretette. A felújítás a legújabb időben örvendetesen halad s főleg a Riparia
portalis alanyon igen szép sikerrel biztat. Általánosan a rövidcsapos metszés
van elfogadva. Leghiresebb Tokajnak az aszubora, melyről először az 1655-iki
LXXIX. t.-c. tesz említést, ez azonban csak jó években terem, midőn a túlérett
szőllőt a szüretig (okt. vége) nemcsak megszikkad, mint a mazsolaszőllő, de a
nemes rothadáson is keresztülmegy. Készítését.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|