Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
tőke assets
tőke capital
tőke fund
tőke principal
tőke stock
tőke alapfo... standard fo...
tőke személ... subjective ...
tőke szerve... organic com...
tőke tárgyi... objective f...
tőke összet... composition...
tőkeberuház... capital exp...
tőkecsoport... syndicate
tőkeérték capital val...
tőkeexport invisible e...
tőkefelesle... superfluity...
tőkefelhalm... accumulatio...
tőkehal cod
tőkehal cod, cod
tőkehal haddock
tőkehal hake

Magyar Magyar Német Német
tőke Kapital (s)...
tőke & tusk... Stock (r)
tőkehal Kabeljau (r...
tőkés & kap... Kapitalist ...
tőkés & kap... kapitalisti...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Tőke

közgazdasági értelemben mindazok a javak, amelyek kereseti célokra vannak szánva; a mindennapi értelemben pedig az a pénz, amely vagy a további termelés, vagy a későbbi fogyasztás céljaira van félre téve. A tőkének nagyon fontos szerepe van minden termelésnél; szükséges az a vállalatok nyers anyagának, munkaeszközeinek megvásárlására, a termelési és értékesítési költségek fedezésére. Az anyagi művelődés haladására nagy hatása volt annak, hogy a vállalkozók birtokában felhalmozódó tőke módot nyujtott ezeknek a munkaeszközök tökéletesítésére, újabb és újabb munkagépek szerzésére; mennél nagyobb mértékben érvényesült valamely gazdasági szervezetben a tőkének ez a munkapótló szerepe: annál olcsóbb és tömegesebb lett a termelés, egyúttal azonban annál kisebb lett az emberi munka értéke. A tőkének ez a munkapótló szerepe azonban a termelvények minőségét a legtöbb esetben megrontotta s e mellet az üzemet teljesen felszabadította a kereslet közvetetlen hatása alól, amennyiben a nagyban való gyártás nem alkalmazkodik a megrendelésekhez, hanem raktári készletekre dolgozik. Természetes következménye lett ennek az, hogy a megrendelésre dolgozó kis ipar azokra a foglalkozásokra szoríttatott, amelyeknek az egyéni ízléshez kell alkalmazkodniok. A tőke termelési szerepéből következett továbbá annak kereseti jellege s ez lett az oka annak, hogy a tőke igen érezhető hatást gyakorolt a jövedelem-elosztás terén. A mai jogrendszerek mellett a tőke fontosságát a magángazdaság szempontjából ez a kereseti képesség, a közgazdaság szempontjából pedig a termelési képesség szolgáltatja. A tőke kereseti képessége idézte elő a világ gazdaságában a mai kereseti rendet, amelyet kapitálizmus néven neveznek. Ennek birálata, illetőleg heves támadása a szocialistáktól ered, akik azonban nem elég pontosan különböztetik meg a tőke termelési és kereseti jellegét.

A tőke keletkezése gazdasági, erkölcsi, politikai és közművelődési tényezőktől függ. Legfontosabb feltételei a következők: 1. a szükségleteket meghaladó jövedelem; 2. a jövendőbeli szükségletek előrelátása; 3. a tőke termelékenységének felismerése; 4. a tőke gyümölcsöztetésének alkalmai; 5. a takarékossági hajlam; 6. a vagyon- és személybiztonság. A tőkéket a termeléshez való viszonyuk szerint szokták osztályozni; nevezetesen a) holt vagy nyugvó tőkének nevezik azt a tőkét, amely nincsen alkalmazva termelésre, hanem gyümölcsözetlenül hever; b) élő v. működő tőke az, amely termelési funkciót teljesít; ez utóbbi lehet ismét: 1. álló tőke, amely ugyanazon üzemben állandóan, vagy legalább huzamosan szolgál, állománya v. éppen nem, v. csak kis részben pusztul a termelés közben; 2. a forgó tőke ellenben a termelés közben elhasználtatik, állománya vagy teljesen megsemmisül, vagy pedig az előállítandó javakba megy át, ugy hogy folytonos pótlása szükséges; c) szabad tőke az, amely még nincs valamely termelés céljaira rendelve; d) kötött tőke ellenben az, amely már valamely vállalat termelési céljai számára van biztosítva; e) produktiv v. termelékeny az olyan tőke, amely tulajdonosának jövedelmet hajt; f) improduktiv vagy terméketlen ellenben az, amely nem hajt jövedelmet; g) emésztő tőke végre az, amely nemcsak, hogy nem jövedelmez, hanem még költséget is okoz annak fentartása vagy megőrzése; h) alaptőke, mely a vállalat létesítésére és berendezésére; i) üzemtőke, mely a vállalat termelésének folytatására szükséges. Tárgyukat tekintve a legfontosabb nemei a tőkéknek a földjavítások, az építkezések, a gépek, az állatok, a földbirtok, a pénz, az anyag- és árukészletek, élelmi szerek, bizonyos kizárólag kereseti viszonyok, jogosultságok stb. V. ö. Földes, Társadalomgazdaságtan (1. köt., 195-213. old.).

T., botanikai értelemben eredetileg a levágott fának a földben maradó nyers tuskója vagy csonkája. A többnyáréltü fűnemüek tőkéje (hibásan gyöktörzs) földbeli szár (rhizoma). Gyakran nincs mélyen a földben, ezzel telel ki a többnyáréltü növény. A hosszura és vékonyan növő tőkét, mely gyakran messze szétágazik, taracknak is mondjuk. - T. (ném. Steven; ol. asta; ang. stem), a hajótő folytatását képező, a hajót mind elül, mind hátul elzáró (orr- és fartőke), többé-kevésbbé függélyesen álló fa- vagy acélgerenca. L. Hajó.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is