Tonkafa
v. kumarunafa (növ., Dipteryx Schreb., Coumarouna Aubl.), a
Caesalpinia-félék fája, nyolc faja Amerika forró vidékén terem. Levele
váltakozó vagy ellentett, szárnyalt. Virága lila vagy rózsaszin, ággá-boggá
egyesülve tetőzi a szárat. Hüvelye tojásdad, lapított, csonthéjas, egymagu. A
D. odorata Willd., D. oppositifolia Willd. meg a D. pteropus Mart. guajanai
20-27 m.-nyi fa. Magva a hollandi tonka- (tonga-, tonko-, tong-) bab (taba de
tonka). Erős, kellemes fűszerszaga a somkóróéra v. a szénára emlékeztet, keserü
fűszeres ízü kövér olaján kivül sok benne a kumarin. A fa kérge meg a fája is
illatos. Utóbbi kumaruna-gajakfa néven becses áru, pirosassárga, finom rostu,
nagyon tartós, de a zöldet a féreg nagyon bántja. Magvában sajátságos
nyársforma kristályok képződnek. Ez a tonkakámfor vagy kumarin, kumaron hazai
nevéből. A D. oppositifolia Cayenneben és Braziliában is terem. Terméke az apró
angol tonkabab, de Európába ritkán jut. A D. oleifera Benth. a Moszkitóparton
nagy fa, fája sárga és nagyon nehéz. Magva szagtalan, olajával a nép haját
keni.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|