Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Totalisateu... ----

Magyar Magyar Német Német
Totalisateu... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Totalisateur-gép

Óraműhöz hasonló szerkezet, mely a totalisateur-helyiség fogadópénztárainál van elhelyezve s az induló lovakra tett fogadásokat a remélhető osztalék kiszámíthatása céljából a közönség tájékoztatására úgy egyenként, mint összesen jelzi. A Société Universelle des Appareils Contrôleurs nevű francia részvénytársaság önműködő T.-ei az 1897. évi tavaszi meeting alatt már nálunk is használatba jöttek.

A gép belső szerkezete hengerekre erősített számokból áll. Alsó részében a ticketeket s az ellenőrző szalagot nyomó készülék van elhelyezve. Kívül, legalul egy gomb van, mely a számokkal ellátott csipkézetben szabadon ide-oda mozgatható, a szerint t. i. amilyen számú ticketre van szükség.

A jobb oldalon levő két fogantyú (egyik a hely, másik a tétfogadásra) bármelyikének lenyomása által az alul látható papiros tekercsre a nyomtató készülék a kívánt számú ticketet állítja elő, melynek ellenőrző betűit a gépben levő szalagra is rányomja. A fogantyút eredeti állapotába visszahelyezve, a könyökkés a már kész ticketet elmetszi s a fogantyúk mellett levő nyílásokon kidobja. A gép felső részén a tét-, alatta pedig a helyfogadásokat jelzi úgy az egyes lovakra, mint oldalt főösszegben. Egy-egy ticket kiállításával a számok is eggyel tovább ugranak úgy az illető számnál, melyre a fogadás köttetik, mint a főösszegnél. A gépnek kettős villamos záró készüléke van, melyek közül első az indulást (startot) jelzi, s ugyanakkor a másik benn, az ellenőrző szobában a total-összeget mutató felső henger működését akasztja meg, miáltal az egész gép elzáródik, s többé jegyet nem ad ki. Magyarország után Nizzában, majd Oroszország versenypályáira hozták be ezeket az önműködő T.-eket.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is