Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
indicator
needle
pin
preen
stylus
tű alakú sz... needle
tű felrakó gill
tű foka eye of a ne...
tubák snuff
tubákol to snuff
tuberkulózi... tuberculosi...
tubicám ducky
tubicám lovey-dovey...
tubicám my ducky
tucat dozen
tucatáru shoddy
tucatszám by the doze...
tucatszám by the scor...
tucatszámra... by the doze...
tud to ken

Magyar Magyar Német Német
Nadel (e)
tubák Prise (e)
tubák Schnupftaba...
tuberkolózi... Tuberkolose...
tubus Tube (e)
tucat Dutzend (s)...
tucat /röv.... Dtzd. (Dutz...
tucatszámra... dutzendweis...
tucatszor dutzendmal
tud wissen
tud & ért &... können
tud (tökéle... beherrschen...
tudakozódik... erkundigen ...
tudakozóiro... Auskunftsbü...
tudás Wissen (s)
tudás (mest... Kunst (e)
tudásvágy &... Wißbegier (...
tudásvágy &... Wißbegierde...
tudat & esz... Bewußtsein ...
tudatalatti... Unterbewußt...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Oly eszköz, amellyel szöveteket és másféle szálas anyagokat közvetlenül v. közvetve összetűznek. Ehhez képest megkülönböztetnek tűző- s kapcsolótűket és varró- s fűzőtűket. Az első csoport legelterjedtebb alakja a gombostű, a másodiknak a kézi varrótű. Készítésük módja a következő:

A gombostűk kétféle módon készíttetnek: kézműiparilag és gyáriparilag. A kézműipari gombostűnek ráillesztett, a gyáriparinak pedig duzzasztott feje van. Anyaguk sárgaréz- v. vasdrót, amelyet üregeken való áthúzással egyenesítenek, s ezután darabokra vágnak. A kézműipari eljárásnál kettős tűhosszra, a gyáriparinál egyszerű tűhosszra vágják. A kézműipari eljárásnál a drótdarabokat gyors forgásban levő tárcsa alakú reszelőkkel mindkét végükön meghegyezik, ezután a tűhegyeken finom köszörüköveken egyengetik, s végre kettévágják a darabokat. Ezt követőleg minden tűszár végére lágy drótból készült tekercsgyűrűt helyeznek el, s ezt sajtókon vagy ütőműveken gömbalakra sajtolják. A fej sajtolása alkalmával a szár is szenved némi alakváltozást, ami által a fej a lecsúszás ellen biztosítva lesz.

A gyáripari eljárásnál a drótdarabok egyik végét szegecsfejjé duzzasztják, ezután meghegyezik.
Akármely eljárással készültek volna a sárgaréz gombostűk, pótlólag még ónoztatnak. A kereskedelemben a gombostűket v. súly v. darabszám szerint árulják; az első esetben dobozokba csomagoltatnak, az utóbbi esetben pedig papirosba (levelekbe) tűzetnek.

A varrótű anyaga rendszerint acéldrót. Készítését gyáriparilag űzik, még pedig a következő módon: A drótot miután üregeken áthúzták s így egyenesítették, kettős tűhosszra vágják s azután a drótdarabokat mindkét végükön meghegyezik. Hegyezés után a drótdarabokat azokon a helyeken, ahová a tűk fülei jönnek, kissé laposra koptatják.

Az e célra használt koptató gép úgy működik, hogy a részleges koptatás után a tűfülek alakját hidegen sajtolják.

Ekkor a tű füle már mélyítve van, s barázdája is kellőleg alakítva van, csakhogy még nem lyukas, továbbá a tű feje is megkapta alakját és a kisajtolt anyag nagyméretű sajtolási élt alkot. Ezt a sajtolási élt, valamint a tű fülében levő anyagot lyukasztással távolítják el. Lyukasztás után a kettős tűszárat a tűfejek között levő helyen eltörik, s így egyszerű tűhosszúságú darabokat kapnak.

A további munka abban áll, hogy a fejrészeken maradt anyagtöbbletet lekoptatják, a netalán elgörbült tűket kiegyenesítik s végre edzik (keményebbé teszik). Az edzés céljából a tűket izzó vaslapokon vörös izzásig felhevítik, s olajban hűtik, azután ismét forró olajban sárga v. kék futtatásig felhevítik, s vízben hűtik, s végre korpával ledörgölik. Edzés után a tűket fényesre csiszolják és végre a füleket kissé megeresztik azáltal, hogy izzó vassal addig érintik, míg kék színt vesznek fel, s lassan hűtik. A többi tűfajok gyártása a gombostű s varrótű gyártásával lényegileg azonos, csak a munkaszakok sorrendje módosul a tű alakjának változásával. A leggyakrabban használatos tűalakok: Kézi tűk: vakok számára készült varrótű; Tűzőtű; Kárpittű; Zsáktű; Kötőtű; Horgolótű; Hálókötő tű; Spékelő tű és a gépüzem tűi: Gépvarrótű; Géphímzőtű; Gépkötőtű. .

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is