Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
tudomány art
tudomány learning
tudomány lore
tudomány science
tudomány me... byways of l...
tudományág discipline
tudományág study
tudományos academic
tudományos erudite
tudományos learned
tudományos scholarly
tudományos scientific
tudományos ... contributio...
tudományos ... erudite
tudományos ... learned jou...
tudományos ... institution...
tudományos ... learned bod...
tudományos ... seat of lea...
tudományos ... erudition
tudományos ... institution...

Magyar Magyar Német Német
tudomány Kunst (e)
tudomány Wissenschaf...
tudományág ... Disziplin (...
tudományos wissenschaf...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

tudomány

Rendszerezett ismeretek történelmileg kialakult, egybefoglalt és általánosított egysége, a társ. tudat egyik formája. Tárgya a természet, a társ., a gondolkodás. A gyakorlatból nő ki, s a tapasztalatok alapján kérdéseket fogalmaz meg, hipotéziseket alkot, elvi következtetéseket von le, s így jut el a törvényekhez (az egyetemesített tényekhez), a kategóriákhoz, az elméletekhez. Eszköze a megfigyelés és a kísérlet, amelynek során alkalmazza a dedukciót, az indukciót, az analízist, a szintézist. A tudomány a fejlődése folyamán nagymértékben differenciálódott, és napjainkban egyre több tudomány ág jön létre. A tudományokat tárgyuk szerint két nagy csoportba sorolhatjuk: a társ.tudományok és a természettudományok csoportjába.
a) A társ.tudományok a társ. jelenségek törvényszerűségeivel foglalkoznak. Ide elsősorban a történelem, a közgazdaságtan,a filozófia, a szociológia, a pedagógia tartozik. A pszichológia határterület a társtudomány~ és a természettudomány~ között.
b) A természettudományok a természeti jelenségek törvényszerűségeivel foglalkozik, és ebbe a csoportba tartozik mindenekelőtt a fizika, a csillagászat, a kémia, a biológia, a geológia. A matematika szorosan kapcsolódik a természettudományokhoz. Korunkban a tudomány két csoportja közötti éles határ kezd elmosódni, mert minél mélyebben hatol a tudomány a részletekbe, annál jobban feltárja a valóság különböző területei között fennálló összefüggéseket. A tudománynak nemcsak az a feladata, hogy a meglevő törvényszerűségeket, a már ismert jelenségeket magyarázza, hanem az is, hogy elősegítse a fejlődést. Napjainkban a tudomány a termelés egyre jelentősebb része, a tudomány termelőerővé válik.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is