Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Tüzelőszer... ----

Magyar Magyar Német Német
Tüzelőszer... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Tüzelőszer

Minden szerves anyag, mely a levegő oxigénjével hő- v. fénytünemény mellett egyesülni képes. Tulajdonképpen a fémek, a kén és a foszfor is képesek erre, de T.-ül csakis kőszén, barnaszén, tőzeg és fa használatos. Tágabb értelemben T.-ek a gáz, a sztearin s a zsírok is, de ezek inkább fény és világosság kifejtésére használtatnak. A T.-ek célja, hogy hőt fejtsenek ki; a hő vegyfolyamat eredménye, amelynél a T.-ben levő szén átalakul szénoxiddá, a benne levő hidrogén pedig vízzé, és így a T.-ek hőfejtő képessége (hőeffektusa) azok szén- és hidrogéntartalmától függ.

A T. annál jobb, azaz annál több hőt fejt ki, minél kevesebb benne a hamutartalom, vagyis az a szervetlen alkotórész, amelyik nem képes oxigénnel vegyülni, továbbá minél szárazabb; de függ a hőkifejtés a T. mennyiségétől és a tüzelőhelyiség nagyságától is. A T.-ek hőkifejtő képességét kalóriával mérik. A T.-ek hőfejtő képességét a következő táblázat mutatja ki kalóriákban:

A T.-ek, akár növényi, akár ásványi eredetűek, hőfejtő képességüket a naptól kölcsönzik, mert a nap melege alkotja a széndioxidból és vízből a sejtanyagot (C6H10O5), s ez a növények tulajdonképpeni életfolyamata és ez a sejtanyag bomlik szét égésnél ismert széndioxidra s vízre, mialatt hőt fejt ki. A T.-eknél még tekintetbe jön annak kigyúlási képessége, égési tartama és lángzó képessége. A kigyúlási képesség annál nagyobb, azaz a T. annál hamarább gyúl ki, minél több benne az illó anyag. A láng annál nagyobb, minél több benne a hidrogén, az égési tartam pedig a sejtanyag mennyiségétől függ, különben egyenlő körülmények mellett (hőfok, légvonat stb.). A T.-ek között foglal helyet a koksz és a faszén is. Ezek már mesterséges T.-ek, amennyiben a koksz a kőszénből, a faszén a fából készül, száraz lepárlás által.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is