Tyúktömés
elnevezés
Franciaország példájára, hol a Martin-Odile-féle tömőgép már
régebben alkalmazásban van, nálunk is felkarolták a tyúkoknak tömés által való
mesterséges hízlalását. Tömésre rendszerint árpa- vagy tengeridarát használnak,
melyből hígított tejjel pépet készítenek s naponta háromszor pontos időben
szivattyuszerkezettel juttatják az állatt begyébe a pontosan szabályozható
pépanyagot. Az állatok kicsinyben egyenkint kézbe vétetnek vagy körfortó
ketrecekben (épinette) elhelyeztetnek, miáltal a munka annyira meggyorsul, hogy
egy begyakorolt egyén óránkint 200-300 tyúkot tömhet. A hízlalás rendszerint 21
napig tart. Az ily rendszerrel tömött állatok húsa igen ízletes lévén,
pecsenyéül drágán fizetik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|