Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
üszög blight
üszög mildew
üszög mole
üszög necrosis
üszög rust
üszögös mildewy
üszögös rusty
üszögöt oko... to mildew

Magyar Magyar Német Német
üszög Brand (r)

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Üszög

vagy üszök (gangraena nosocomialis), félelmetes betegség, amely a régibb időkben a túlzsúfolt kórházak sebészi osztályain, háboru esetén felállított tábori kórházakban lépett fel. Lényegére nézve sebferőzési bántalmat értünk alatta, amely bármilyen sérülés jelenléte alkalmával kifejlődhetik ugyan, de kiválóan mégis kicsiny bőrsérülésekhez csatlakozik. A fertőzés következtében a seb körényke sárgás-szürkévé lesz és a szövetelhalás és rothadási bakteriumok behatása következtében bőzös péppé folyik szét, azaz elüszkösödik. Hogyha a kórházi Ü. fellépése idejében a sebfelület már sarjakkal rendelkezik, akkor első sorban ezek vesztik el élénk vörös-húsvörös szinüket és szennyes szürkés-sárga pépes törmelékes anyaggá alakulnak, elüszkösödnek, mire azután a sebváladék is megváltozik és a seb bőzös savós folyadékot választ el. A szövetek ezen elhalása és elüszkösödése rövid idő alatt nagy kiterjedést vehet fel és egész végtagok az Ü. áldozataivá lehetnek. Tovaterjedése alkalmával nagyobb edények felmaródása által nagyfoku vérzések, a fertőző anyagnak az általános vérkeringésbe való jutása által vérfertőzés, evvérüség (septichaemia) jelentkezhetnek, amelyek természetesen a beteg életét a legnagyobb mértékben veszélyeztetik. A kórházi Ü. azonban nem minden esetben válik ily végzetessé: előfordul gyakran, különösen az újabb anti- és aszeptikus kezelés mellett, hogy az Ü. elhatárolódik (demarkálódik) és az elhalt részlet eltávolításával (műtét által) a folyamat szerencsésen véget ér. A klinikati tünetek közül a betegségnek már kezdeti szakában jelentkező láz, étvágytalanság, hányási inger, általános levertség és gyengeség említendők fel. A gyógykezelést illetőleg kezdetben bemetszések, nedves kötések alkalmazásával iparkodunk a folyamat tovaterjedésének határt szabni; későbben legcélszerübb az elhalt részletre száraz kötést tenni és a folyamat elhatárolódása után az elhalt szöveteket műtét által kiküszöbölni. - A molát l. Méhüszög.

Ü. mint növénybetegség első sorban az Ü.-gombák által a növényekben okozott betegség, mely abban jelentkezik, hogy a megtámadott növények egyes részein a szövetek szétroncsoltatnak s helyüket barna vagy fekete pornemü anyag foglalja el. E fekete pornemü, sokszor zsíros tapintatu anyag az Ü.-gombák spóráiból áll, amelyek egyes esetekben a megtámadott s rendesen eltorzult növényrész külbőre által vannak betakarva, sokszor azonban, mert a gazdanövény bőre is teljesen szétroncsoltatott, szabadon láthatók (l. a Növénybetegségek képmellékletét). A spórák képződése a legtöbb Ü.-gombánál a gazdanövény bizonyos meghatározott részéhez van kötve, igy a gabonafélék por- és kőüszökét okozó gombák mindig csak a kalászokban és bugákban, az Ustilago antherarum Fr. nevü gomba, mely a szegfűfélékben élősködik, mindig csak a megtámadott virágok portokjaiban képzi spóráit; mig egyes Ü.-gombák, mint p. a kukorica közönséges üszkét okozó Ustilago Maydis Tul (l. Kukorica), a gazdanövény minden részében, még a gyökerekben is, produkálhatnak spórákat s okozhatnak torzulásokat. Ami az infekció végbemenését illeti, az eddigi vizsgálatok azt tanusítják, hogy rendesen csakis az egészen zsenge, éppen kikelt növényekbe képesek az Ü.-gombák csirái behatolni s csak ritábban támadhatják meg az idősebb növényt; de akkor is ennek csupán legfiatalabb szövetei azok, amelyek az Ü.-csirák behatolásának utat nyujtanak. Az Ü.-gombák számos fajban ismeretesek, s igen sok növényen élősködnek; legtöbb kárt tesznek mégis a gabonafélékben (l. Árpabetegségek és Gabonaüszög). Kártételeik ellen főleg az által védekeznek, hogy a vetőmagban levő Ü.-spórákat bizonyos eljárásokkal a vetés előtt tönkre teszik. Az Ü.-gombák a következő nemekre különülnek: Ustilago, Sphacelotheca, Schizonella, Tolyposporium, Tilletia, Entyloma, Melanotaenium, Urocystis, Tuburcinia, Daossansia, Schroeteria, Thecaphora, Sorosporium, Graphiola, Schinizia, Tubercularia.

Ü.-nek nevezik a fás növényeken, különösen a gyümölcsfákon rendesen a kései fagyok által okozott ama sebeket is, melyeknél a kéreg elfeketedik, összeaszik s kiszárad, s amely káros elváltozás gyakran a fatestre is áthat. Az ilyen Ü.-sebeket a kertészek ugy gyógyítják, hogy az elhalt részeket kivágják s utána a sebhelyet kátránnyal bekenik.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is