Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
úsztatás panning

Magyar Magyar Német Német
Úsztatás... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Úsztatás

A fának vízen, egyes úszó darabokban való szállítása. Az Ú.-ra berendezendő folyónak v. pataknak bizonyos természetes kellékekkel kell bírni; nevezetesen irányának olyannak kell leni, mely a fogyasztó helyhez vezet; legkisebb szélessége akkora legyen, hogy az úszófa hosszában is kényelmesen megfordulhasson s olyan legnagyobb szélességgel bírjon, melynél közönséges eszközök alkalmazása mellett minden süllyedt fát ki lehessen szedni; mélységének olyannak kell lenni, hogy az úszó fadarabok a meder fenekét ne érhessék. Szükséges még, hogy bizonyos berendezések által az esetleges vízhiányon segíteni (l. Gátvíz), a természetes vízállást időnkint emelni, a meglevő vizet Ú.-ra alkalmasabb körülmények közé hozni lehessen, mi bukógátak, zsilipek, úsztató, gyűjtő és tápláló csatornák, tavak és vízgyűjtők által érhető el. A felsorolt kellékek mellett is még mindig szükséges a természetes meder javítása, a benne levő idegen művek megvédése s olyan berendezések foganatosítása, melyek segélyével a fa rendeltetési helyére érve felfogható (l. Gereb).

A természetes meder szabályozása az általános vízépítéstan szabályai szerint a helyi viszonyoknak megfelelően lehetőleg egyszerű és olcsó kivitelben történik (l. Kőszekrény), hol azonban Ú. közben gyors segítségről van szó, a veszélyeztetett part ideiglenesen a parthoz kötött egy v. több egész fával torlaszolható el; fűrésztönkök úsztatásánál ezekből készített úszók által lehet a partot és sarkantyúkat megvédelmezni, hasábfa Ú.-ánál pedig a kisebb mederkitágulásokat és öblöket magával az úsztatott fával célszerű a 2. ábrában látható ún. kulcsokkal kitölteni.

Az Ú. fő ideje a tavasz, midőn a patakoknak elég kedvező a vízállása, a vízgyűjtők gyorsan telnek meg, s így aránylag rövid idő alatt a legnagyobb fa tömegek úsztathatók; ez időtartam azonban nagy fatömegek leúsztatására sokszor elégtelen, s így az Ú. elhúzódik a nyár beálltáig is, midőn a víz mesterséges előteremtésére szolgáló minden műnek gyámolító közreműködésére fokozottabb mértékben van szükség; kivételes esetekben ősszel is meg lehet kezdeni az Ú.-t. L. még Fa-szállítás. - U. az állattenyésztésben l. Hátmosás.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is