Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Utóerjedés... ----

Magyar Magyar Német Német
Utóerjedés... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Utóerjedés

A must fő erjedésének, még mielőtt az összes cukor kierjedne, a boros pincékben uralkodó alacsony hőmérsék vet véget, mikor is az új bor megtisztul és seprüjét lerakva nem erjed többé. Nyár elején azonbana pincék is pár fokkal magasabb hőfokot kapnak s az ősszel abbanmaradt erjedés folytatódik, mig vagy az erjedésre képes cukor majdnem teljesen elfogy, vagy mig a képződött sok szesz az erjedést megakadályozza. A bor ekkor is szénsavat fejleszt s némi élesztőt rak le s végül megtisztul; ezen megújult nyári erjedést nevezzük U.-nek. L. még Sör.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is