Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Vadmacska... ----

Magyar Magyar Német Német
vadmacska Wildkatze (...

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Vadmacska

A vadmacska (Felis silvestris) egy kisméretű ragadozó, amely Európában, Ázsia nyugati részén és Afrikában honos. Kisemlősökkel, madarakkal és hasonló méretű élőlényekkel táplálkozik. Számos alfaja van, melyek a világ különböző régióiban terjedtek el, ideértve a mindenütt jelenlévő házimacskát (Felis silvestris catus) is, amely minden lakható kontinensen és a világ nagyobb szigetein is elterjedt, majd elvadult. Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél: szavanna, nyílt erdő és füves puszta. Habár a háziasított alfajánál, a házimacskánál rengeteg alak- és színváltozat előfordul, a vad egyedek színe mindig közepesen barna, fekete csíkokkal. Hosszuk 50 és 80 cm közötti, 3 és 6 kilogramm közötti súllyal rendelkeznek. Az afrikai alfajok valamivel kisebbek és világosabb barnák. A vadmacskák különösen félénkek. Messze elkerülik az emberi élőhelyeket. Magányosan élnek, territóriumuk nagyjából 3 km2 egyedenként. Magyarországon ismert populáció a Gerecse és Vértes területén található.

Európai vadmacska: Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a nyugat-, közép- és kelet-európai erdőkben, illetve Skóciában és Törökországban él; nem található meg Skandináviában, Izlandon, Angliában, Wales-ben és Írországban. Külső megjelenésre sokkal zömökebb testalkatú, mint a sivatagi macskák és a házimacskák. Vastag bundája és nagyobb mérete megkülönböztető jellemvonásai; a vadmacska általában nem téveszthető össze a házimacskával. A házimacskákkal ellentétben, leginkábban nappal aktívak. A vadmacskák elterjedtek voltak az európai pleisztocén korban; amikor a jég visszavonult, alkalmazkodtak a sűrű erdei életmódhoz. A legtöbb európai országban nagyon ritkák. Habár törvényesen védett fajnak számít, a vadászok még mindig kilövik őket, ha összetévesztik a házimacskákkal. Skóciában az elvadult házimacskákkal való túlzott keveredés szintén nagy veszélyt jelent a vad populációra. Nem tudni, hogy ennek következtében milyen mértékben alakult át a vad populáció, és habár egyesek szerint "tisztavérű" vadmacskák már egyáltalán nincsenek, a vélemények még mindig eltérőek. Magyarországon állatkertekben csak ezt az alfajt tartják. Sok magyar állatkertben élnek vadmacskák, így Szegeden, Veszprémben, Miskolcon, Jászberényben, Debrecenben is.

Afrikai vadmacska: Az afrikai vadmacska vagy sivatagi macska (Felis silvestris lybica) Afrika és az Arab-félsziget sivatagos és szavannás területein fordul elő. Jelentősen kisebb, mint az európai alfajok és rövidebb a szőre. Úgy tartják, hogy az afrikai vadmacska a házimacskák őse, mivel szelídebb, mint az európai vadmacska és éjszaka aktív. Habár néhány szakértő azt feltételezi, hogy a macskák háziasítása az i. e. 8. évezredre vezethető vissza, a legrégibb vitathatatlan bizonyíték az i. e. 4. évezred körüli egyiptomi ábrázolások. Azonban egy 2004-es ciprusi régészeti felfedezés erős bizonyíték, ha nem is a háziasításukra, de legalábbis a megszelidítésükre i. e. 7500 körül.

Ázsiai vadmacska: Az ázsiai vadmacska, ázsiai pusztai vadmacska vagy indiai sivatagi macska (Felis silvestris ornata) elsősorban az indiai Rádzsasztáni-sivatag és az India és Pakisztán közötti Thar-sivatag lakója. Körülbelül házimacska nagyságú, fekete pettyekkel díszített halványsárga testtel. Jelenleg veszélyeztetett faj, főként a drága bundája miatti vadorzás következtében.



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is