Vágósúly
v. holtsúly, a fogyasztás céljaira levágott állatok súlya,
leszámítva belőle a kibocsátott véren kivül a bőrt, a fejet, a lábakat a
térdig, illetőleg csánkig, valamint az összes belső zsigereket. A V. tehát
jóval kevesebb, mint az élősúly, azaz az állat testének teljes súlya, mely az
élő vagy fel nem bontott állat megmérése útján állapítható meg. Jól hízlalt
ökröknél és teheneknél a V. 60-64%-át, középszerüen hízlaltaknál 55-60%-át,
soványaknál 50-55%-át teszi ki az élősúlynak; juhoknál és ürüknél az arány
55-60%, kövér sertéseknél kb. 75%. A V. szabatosan a levágás előtt és után
végzett mázsálás útján állapítható meg; gyakorlott mészárosok s hentesek
azonban az élő állatok megtekintése és megtapogatása útján is elég pontosan
tudják az arányt megitélni; megközelítőleg továbbá a test hosszusági és övméretéből
is vonhati következtetést a V.-ra és ide vonatkozólag léteznek empirikus úton
szerkesztett táblázatok, melyekről az adatok egyszerüen leolvashatók.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|