Vajsav
anyag
(C3H7.COOH9, egybázisu
széntartalmu sav, a zsírsavsorozatnak negyedik tagja, amelynek két izomereje
ismeretes. Ezek közül legfontosabb a normális V., mely az állati és növényi
zsíradékokban, nevezetesen a vajban, a Heracleum giganteum és a Pastinaca
sativa olajában összetett éterek alakjában található. Képződik a cukornak, keményítőnek,
tejsavnak V.-as erjedésekor, melynek okozója Butil bacillus és a bacillus
subtilis; továbbá a normális butilalkoholnak oxidációjakor, vagy ha a
krotonsavra hidrogén in statu nascendi (a fejlődés pillanatában) hat.
Szintelen, olajsűrüségü, avas szagu folyadék, fs.-a 20°-on 0,9587, fp.-ja 163°,
vizben és alkoholban könnyen oldódik. A V. sóit butirátoknak nevezik, ezek
legegysszerübben az illető karbonátnak V.-ban való feloldása útján állíthatók
elő; vizben többnyire oldódnak, igen nehezen (400 sr. vizben) oldható az
ezüstbutirát AgC4H7O2. A V.-nak összetett
éterei többnyire igen zamatos folyadékok, ilyen p. a V.-as etil (etilbutirát) C2H5.C4H17O2,
amelynek ananász-, és a V.-as amil (amilbutirát) C5H11.C4H7O2,
amelynek bergamotte-körte-zamatja van. Ez összetett étereket különféle italok,
cukorkák stb. készítésére használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|