Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
vakság blindness
vakságot gy... to unblind

Magyar Magyar Német Német
vakság Blindheit (...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Vakság

a látásnak ideiglenes vagy végleges megszünése. Ideiglenes a V., ha szaruhártyaugyuladás (keratitisz) miatt a zavaros szaruhártyán nem juthatnak be kellően a szembe a fénysugarak. Természetesen, ha a zavarodás eltisztul, a V. elmulik. Azonban a legtöbb ilyen gyuladás után több-kevesebb homály marad, mely a látást maradandóan rontja, sőt ha a szaruhártya egészen szürke vagy fehér marad, végleges a V. A szemlencse elszürkülése, a szürke hályog V.-gal jár, ha azonban az ideghártya ép maradt, operálással meg lehet azt a V.-ot szüntetni. Hogyha szivárványhártya-gyuladás miatt elcsukódik a szembogár, szintén megvakul az ember. Új pupilla nyitása (iridektomia, l. o.) adja vissza a látást; csahogy ebben a bajban is végleges lehet a V., ha a gyuladás nagyobb foka, a sugártest meg az érhártya gyuladása (ciklitisz, chorioiditis, l. o.) az ideghártya működését is megrontotta. A szem csarnokát megöltő vagy az üvegtestet elárasztó vérzés V.-ok okoz, mely a vér eltisztultával mulik. Vannak mulékony V. esetei a látóideg avagy az agyvelő bizonyos állapotában is. Igy sok kinin bevevése után tapasztaltak ilyen amaurozist, mely állandó V.-gá is válhat, továbbá a vesebajhoz csatlakozható urémia járhat mulékony V.-gal. Ha az ideghártya érzékenysége csökken, az estéli V. (hemeralopia, l. o.) jelensége áll be; ezt az állapotot a látótér nagy foku megszűkülése is súlyosítja, mert a nappal való eligazodást is rontja. Agyvelőbeli bajok u. n. fele V.-gal járhatnak, amikor mindegyik szem csak a fele ideghártyával lát, a fele vak.

A maradandó vagy igazi V. gyógyíthatatlan állapot. Ennek háromféle csoportját különböztethetjük meg: a) vak az olyan ember, akinek sérülés vagy gyuladás miatt összetöpörödött a szemtekéje (phthisis bulbi), sőt teljesen hiányozhat egyik szeme, ha kivették (anoftalmusz); b) vak, akinek a szurhártyája nem átlátszó (leukoma, sztafiloma). Próbálták ugyan az átlátszatlan szaruhártyát nyúl szeme szaruhártyájával avagy üveggel pótolni, de nem sikerült; c) vak, akinek ideghártyája a fény iránt érzéketlenné vált, látóidege sorvadt, avagy akinek az agyvelejében pusztult el a látás középponti góca. Az u. n. fekete hályog esetei tartoznak ide, melyekre a szemtükör feltalálása előtt ráillett egy régi szemorvos elmés mondása, hogy az a fekete hályog, amikor a beteg sem lát semmit, meg az orvos sem.

A V. elhárítására legtöbbet lehet tenni az újszülöttek szemgyuladásának elhárításával és gyógyításával. Erre nézve Magyarországban miniszteri rendelet intézkedik. A trachoma korlátozására trachomaorvosok vannak kirendelve. Egyéb szembajok gyógyítására szemklinikák és kórházi osztályok valók. A kevés orvosu Oroszországban szemorvosokból álló küldöttségek járják be a nagy kiterjedésü birodalmat, gyógyítják a szembajosokat, operálják az operálható vakokat. A V. elhárításának módjaihoz tartoznának még: az iskolában a közellátóság okainak csökkentése, a bujakórságban vagy más örökölhető betegségben szenvedőknek a házasságtól való tartózkodása, vérrokonok összeházasodásának kerülése, az iszákosság és dohányzás korlátozása, a gyári szemsérülések ellen való óvóintézkedések, a közlető (szimpatikus) szemgyuladás megelőzése. Angolországban egyesület alakult, mely a vakság elhárítására törekszik. - V. jogi értelemben.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is