Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
vállalati é... ----

Magyar Magyar Német Német
vállalati é... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

vállalati érdekeltségi alapok

A vállalat a keletkezett nyereségéből különböző alapokat képez. Mégpedig: tartalékalapot, fejlesztési alapot és részesedési alapot. De még mielőtt ezeket az alapokat képezné (amelyeket érdekeltségi alapoknak nevezünk), előbb le kell rónia az illetékes tanáccsal, az állammal szembeni kötelezettségeit. Előbb be kell fizetnie a városi és községi hozzájárulást, ha van tartozása (állami beruházási kölcsöne), akkor az annak esedékes részét törlesztenie kell, majd be kell fizetnie a nyereségadót. Az ezután maradt nyereségből kell képeznie a különböző alapokat.
a) Tartalékalapot azért köteles képezni a vállalat, hogy legyen pénzügyi fedezete egy esetleges veszteség, nem várt kiadás fedezésére. A tartalékalap szintje (az, hogy mennyinek kell lennie) elő van írva a vállalatoknak. A tartalékalap képzése után megmaradt nyereségből a vállalat döntése szerint képez fejlesztési és részesedési alapot;
b) A fejlesztési alap adómentes, vállalati beruházások megvalósítására, korszerűsítésre használható.
c) A részesedési alapot progresszív adó terheli. Ez bérfejlesztésre és közvetlen jövedelemkiegészítésre (pl. nyereségrészesedés fizetésére) fordítható. Az érdekeltségi alapok mellett a vállalat még egyéb alapokat is képezhet (pl. műszaki fejlesztési alapot, jóléti alapot, kulturális alapot).

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is