Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Váltóáramúg... ----

Magyar Magyar Német Német
Váltóáramúg... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Váltóáramúgép

gép

A dinamó-elektromos gép leirásánál láttuk, hogyha mágneses térben hajlított vezetőt forgatunk, akkor, ha ezen vezetőt áramkörre kiegészítve képzeljük, abban elektromótoros erő lép fel és pedig váltakozó irányban, a szerint, amint a hajlított gyűrüalaku vezetőben a metszett mágneses erővonalak száma növekszik vagy apad. Ha már most egy ily hajlított vezető helyett azt több menetben képezzük ki, avagy többet helyezünk egymás mellé párhuzamosan és egyik végüket a forgó tengelyen szigetelten felerősített egyik áramszedő gyűrühöz, másik végüket egy másik ily gyűrühöz kötjük, az ezen gyűrük útján zárt áramkörben erős, folytonosan váltakozó irányu áramokat kaphatunk.

A külső vasköpönyegen vannak küllőszerüen befelé elhelyezve a mágnes-teret létesítő elektromágnesek, amelyeket egy külön kis egyenáramu dinamó gerjeszt, az ezen elektromágnesek gerjesztette mágneses mezőben forog a több huzaltekerülettel körülvett dob-armatura.

Itt a mágnesező elektromágnesek, amelyek a másneses teret létesítik, jobbról és balról egymással szemben párhuzamosan a forgató tengellyel vannak elhelyezve. Közöttük az ott képződött erős mágnestérben forog tárcsához erősítve az egyes tekercsekből álló armatura. A forgó tengelyre küllőszerüen vannak a M-mel jelölt mágnesező tekercsek felszerelve.

Ezek vasmagja váltakozva egymásba átnyuló vasbádoglemezekből van képezve. Ezen mágnesek alatt a helytálló vaskoszoruba szerelve vannak az armatura-tekercsek, amelyekben a forgó elektromágnesek váltakozó irányu áramot gerjesztenek. Annak, hogy az armatura nem forog, különösen nagy fontossága van akkor, amidőn ily gépekkel nagy feszültséget termelünk, ilyenkor ugyanis még a legnagyobb óvatosság mellett is a surlódó kontaktusok többé meg nem bizhatók. Újabban igen elterjedt a V.-ek egy oly faja, amelyeknél tekercsek egyáltalában nem forognak, az u. n. induktor-gépek.

Ezeknél, az M vaskoszoru mélyedésében levő S köralaku tekercs e koszorut akképen mágnesezi, hogy az egyik oldalán levő A sugáralaaku nyulvány, amelyen armatura-tekercs van, egy bizonyos sarku mágnessé válik, mig a másik oldal éppen ellentétes lesz. Ha már most ezen két nyulvány előtt az egyes forgó küllők végére erősített JJ lágyvasfegyverzet forog, a szerint amint a küllő az AA mágnesek körét zárja avagy nyitja, az erővonalak száma szaporodik avagy apad és igy az AA nyulványokon lévő tekercsekben váltóáramok indukáltatnak.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is