Vanilia
növény
(Vanilla Swartz, Benkőnél csokoládégyümölcs), a
kosborfélék (Orchideae) családjába tartozó növénynem; léggyökerekkel kapaszkodó
cserjeszerü növény, zöldszinü húsos törzzsel, váltakozó húsos, felül csaknem
bőrszinü levelekkel, fürtös vagy sátoros virágzattal; hosszas s megérve húsos
terméssel, mely a hegyén kezdve két kopáccsal reped. Ebben az apró magvak
balzsamos illatu sűrü nedvben vannak. A Közép-Amerikában vadon termő síklevelü
V. (V. planifolia Andr., gyümölcse az
ismeretes fűszer. Termesztve előnyösen megváltozik; legtöbbre becsülik az olyan
gyümölcsöt, mely húsos, erős illatu, sötétbarna vagy fekete szinü, nem reped
fel és kristálytűkkel van tele. Apró magvát vagy gyökeres vesszőjét
nyirkos-kérgü fa (p. kákaó) derekára helyezik, és a virágának porzódását, amit
azelőtt csak bogárkák végeztek, Morren 1837-iki lüttichi sikeres kisérlete óta
mesterségesen hajtják végre. A V. növénye 30, sőt 40 éven át évenkint vagy 50
gyümölcsöt terem. Félig érett állapotában szedik le és a szétrepedezés
meggátlására gyapjutakarók közt melegetve aszalják. A V. akotó részei (zsír,
viasz, gyánta, mézga és éteres olaj) változó arányuak; legértékesebb akkor, ha
az utóbbi, a vanilin sok benne. A mexikóié 1,60, az indiai oceánbeli Mauritius-
és Réunion-szigetié 2,68, a jávaié 2,75%. Mexikó, Franciaország és Németalföld
szállítja szét. Azelőtt hamisították, de most, amióta a vanilint mesterségesen
és olcsón állítják elő, csupán az érett gyümölcs vagy a pompona-V. (V. pompona
Schied.) gyenge zamatu termésével (V. cimarona) értéktelenítik el. Hazájából a
spanyolok hozták; Clusius 1602-ben csak nevét ismeri, de Plukenet 1696. képét
és leirását közli. V.-nak nálunk a Heliotropium kerti virágot is
nevezik. V. ö. de Vriese, De Vanielje (Leida 1856); Delteil, La Vanille, sa
culture (Páris 1885).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|