Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Vanilin... ----

Magyar Magyar Német Német
Vanilin... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Vanilin

növény

a vaniliának (Vanilla aromatica) zamatos, értékes része. Régente a vanilia hüvelyes gyümölcséből éterrel való kioldás és kristályosítás útján állították elő; manapság már csakis mesterségesen készítik, még pedig a tűlevelü tobozos fák kambiumának levéből kiválasztott koniferin (l. o.) oxidálása révén. A mesterséges V. a természetesen képződöttel teljesen egyenlő s igy vele egyértékü; sőt a vaniliának pótszeréül nem is tekinthető, mert kémiai tisztaságánál fogva jobb annál. 2% V.-nel zamatosított cukorpor a legfinomabb Bourbon-V.-t helyettesítheti. A V.-t kumarinnal és benzoésavval hamisítják. Fűszer gyanánt használják.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is