Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Varganya... ----

Magyar Magyar Német Német
vargánya Herrenpilz ...
vargánya Steinpilz (...

Címszavak véletlenül



Legújabb kommentek



Címszó:
Tartalom:

Varganya

A vargányafélék családja a polyporaceae gombacsalád nemzetséghez tartozik. A vargánya néven általában nevezett faj latin neve Boletus edulis, népies nevén: úrigomba. Ez a gomba a legtermetesebb és legkiadósabb, ősszel szedhető, étkezési gombák közé tartozik.

A lombhullató erdők, de a kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul. Egész Európában elterjedt. Kalapjának átmérője 12-25 cm-t is eléri, zsírosan fénylő, gesztenyebarna, fehérperemű és húsos. Fiatalon halvány, később zöldessárga spóratermő rétege csöves szerkezetű, mely a kalapról könnyen lefejthető. Tönkje, akár 15 cm magasra is megnől, vörösesbarna, csíkos, felső részén finom, fehér hálózat található. Húsának színe - nyomásra nem változik. Ez a gomba nagyon ízletes és sok féleképpen elkészíthető: Nyersen salátákba, gombaleves-nek, vajban párolva - köretnek, rántva. és pörköltnek, de száritás és örlést követően, fűszerként is nagyon sok ételhez használják. Nem szabad összetéveszteni a sátántinoru, latin nevén: Boletus satana Mérgező gomba fajtával, melynek termete hasonló, de tönkje és kalapjának alja feltűnően piros háta pedig nem barna, hanem fakószínű, húsa nyomásra gyengén kékül. A vargányafélék családjában is van néhány kékülő gomba, amely csak alaposan megfőzve ehető, aki nem ért hozzá, annak ajánlatos szakértővel ellenőriztetni. Ez utóbit azonban, még a gombákat ismerőknek is illik megtenni. Magyarországon a Budai-hegységben több vargányamérgezés történt olyan ehető fajoknál, amelyek mérgező nehézfémeket halmoztak fel a termőtestben, tehát adott esetben, az ehető vargányánál is vigyázni kell.

Kapcsolódás



Szóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is