Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
vasedény pot

Magyar Magyar Német Német
Vasedény... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Vasedény

Az öntött vasból vagy hengerelt vaslemezből készített fazekakat, lábasokat, tepsiket, tálakat, tányérokat, korsókat s más efféle főző-, sütő-, evő- és ivóedényt általában V.-nek nevezzük. 1. Az öntött V.-eket a következőképen gyártják: A homokba beformázott s azután megöntött edényt a formából kiveszik s először a homoktól s öntelékektől (vendégfej, beöntő csatornák, öntvényvarratok) megtisztogatják, azután tokos kemencében a vörös izzásig felhevítik, majd pedig lassan lehűtik, hogy az öntvény merevségét elveszítse. Az eképpen meglágyított V.-eket a csiszoló műhelybe viszik és a fazekasok használta korongozó készülékhez hasonló szerkezetű csiszoló géppel a belsejét lecsiszolják. A csiszolás után következik a V. csávázása 90 rész víz és 10 rész kénsav keverékében. Midőn a sav az oxidréteget már kellőképpen lemarta (mintegy 12 óra multával), a V.-eket kiveszik a csávából, ezután homokkal, majd kefével megsúrolják, hideg és meleg vízzel leöblítik és végül a szárítóba rakják. A tökéletesen száraz edény belsejére kenik az alapzománcot, mely kovaliszt, póris (borát) és földpát keveréke (50 kg kovaliszt, 22,5 kg pörköletlen póris és 7,5 kg földpátliszt = 80 kg), ezt agyagtégelyekben megolvasztják s a nyert masszát (68-69. kg.) az agyagcserepektől megtisztogatván, porrá törik; ebből a porból vesznek 16 kg-ot s összekeverik 12,5 kg kovával, 6,5 kg szürke agyaggal és 0,5 kg pórissal. Ezt a keveréket vízzel nedvesítve megőrlik s az őrlött pépet vagy vízzel vagy vízzel őrlött szürke agyaggal a szükséges mértékig hígítják. A leirt összetételen kívül másféle összetételű alapzománcot is használna, de mindmegannyi tulajdonképpen pórisüveg, mely a beégetéskor nem olvad meg, hanem tésztanemű halmazállapotúvá válik, kissé porózus lesz, s a vas kiterjedésének enged. A nyers V.-re kent alapzománcot melegített öntöttvas lapon (melyet oly formán hevítenek, mint a takaréktűzhelyek főzőlapját) megszárogatjuk s ezután tokos üstben beégetik. A beégetés után a fedő zománcot kenik az edény alapzománcára. A fedő zománc összetétele is sokféle s rendesen a zománcoló műhelyek féltve őrzött titkát alkotja. Példaképen egy ón- és egy ólomtartalmú keveréket mutatunk be:

Ezeket a lyukas fenekű tégelyben megömlesztik s a tégelyből kicsepegő üveget alátett edényben felfogják. Ily módon a keverékből mintegy 92 rész zománcot kapnak, melyet összezúznak, a rátapadt idegen agyagoktól megtisztogatnak és végül porrá törnek; ezt a port 6,5 rész kovaliszttel, 3,75 rész ónoxiddal, 0,75 rész szénsavas nátronnal és 0,75 rész égetett magnéziával összekeverve és vízzel megnedvesítve finom iszappá őrlik. Ezzel az iszappal befedik az alapzománcot és azután öntöttvas lapon egyenletesen fokozott meleggel (olyformán, hogy a tűzfészektől mindig messzebb és messzebb tolják az edényt) megszárogatjuk s azután a világos vörös izzó tokos kemencébe rakják, és beégetik. A kemencéből kikerült s mintegy 50 C°-ra lehűlt edények külsejét fekete festékkel (kátránnyal) kenik be. A jó zománc minél kevesebb ólmot tartalmazzon, mert az ólomsók mérgesek; felszíne teljesen sima, tiszta fehér és repedések nélkül való legyen. 2. A lemezedényeket hengerelt vaslemezből sajtolással vagy nyomással alakítják. Igen természetesen egyszerre a kívánt alakot nem kapjuk meg, ez csak többszörös sajtolás vagy nyomás eredménye, miért is a művelet közben merevvé vált edényt ki kell lágyítani, ami ugy történik, hogy a V.-eket vastokba rakják, ennek fedelét fojtóan elzárják, illetőleg letapasztják és az izzásig hevítik. A sajtolt és nyomott edényrészleteket szegecsekkel kötik össze (a fazék fülét és lábát, a korsó orrát, a merítő kanál nyelét az edény testéhez szegecselik), esetleg kiperemezik. Ezután következik az előkészítésnek már leírtuk módja és végül a zománcozás. A V.-ek gyártásával nálunk a kincstár zólyombrézói vasfinomítója foglalkozik, zománcolással pedig két losonci zománcoló gyár.

Forrás: Pallas Nagylexikon

Kapcsolódás



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is