Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Vata... ----

Magyar Magyar Német Német
Vata... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Vata

név

v. Vatha, több magyar úr és főpap neve.

1. Vata - alkalmasint borsodvármegyei - főember, 1046. a Péter király s a kereszténység ellen kitört forradalomnak egyik vezére, ki Abaújvár vidékén már pogánymódra leborotvált, csak három csimbókban meghagyott hajjal, nagy fölkelő sereggel, a magyarok istenének régi módra áldozva várta az Oroszországból visszatérő András és Levente herceget. Kijelentette, hogy csak ugy harcol értök, ha visszatérhetnek őseik hitére, ha elkergethetik, vagy meg is ölhetik a püspököket és a papokat, s leronthatják a templomokat. Péter elfogatása és a pogányságra visszatért Levente halála után András király rövid idő alatt helyre állította a keresztény egyházat és társadalmat. Vatát egészen mellőzte, ha talán tűrte is, hogy Borsodban, hol még ma is áll Vatta helység, Bélháromkút vidékén, az Áldozó- és Hamukő táján pogánymódra éljen a hozzá ragaszkodó töredékkel.

2. Vata fia, János, l. János.

3. Vata, 1073-ban a bihari (váradi) püspökkel együtt Géza herceg követe volt, kit azonban Salamon király az ő követei Vid és Ernye elfogatásának hirére börtönbe vetett; csakhamar azonban szabadon bocsátotta őt s 1073 novemberében fegyverszünetre lépett Gézával.

4. Vata, talán a Miskolc-nemzetségből, tehát az egykori pogány vezérek sarjadéka, 1186-89. váradi püspök volt. Ő várad első ismert választott püspöke.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is