Minden vetőmaggal szemben szükséges felállítani ama
követelményt, hogy a mag azonos, tiszta és csirázóképes legyen, miért is a
vetőmagvak első sorban e szempontokból vizsgálandók meg. Azonos a mag akkor, ha
csakugyan az (az a faj és varietás), aminek állíttatik, amely név alatt
forgalomba kerül; ellenkező esetben a mag hamis. Tiszta a mag akkor, ha sem
idegen magvat, sem egyéb idegen anyagot nem, v. csak csekély mértékben
tartalmaz. A tisztaság megállapítása mérlegelés útján történik és
súlyszázalékokban fejeztetik ki. A vizsgálat abban áll, hogy az áru jó
összekeverése után belőle a magvak nagysága szerint 1-50 g.-nyi pontosan lemért
próbát vesznek, amelyből kiterített nagyobb papiroslapon csiptető vagy ehhez
való kés segítségével (némelykor megfelelő rosták, szelelők és egyéb a
kiválogatásra szolgáló eszközök is használtatnak) szorgosan kiválasztják: 1. az
azonos és ép magvakat, 2. a tört magvakat, polyvákat, szár- és
levélrészleteket, gyomokat és egyéb idegen anyagokat (szemetet), s ezeket
külön-külön ismét lemérik. Az 1. alattiak adják meg azután súlyszázalékban
kifejezve a mag tisztaságát. A tisztaság megállapításánál nem közönyös, hogy az
áruban az azonos és ép magvakon kivül mi van. Mert egyes esetekben az
előbbieken kivül csak szemetet s oly gyommagvakat találunk, melyek az azonos
magvak learatásánál a termőföldről, tehát természetes úton, kerültek az áruba.
Az ilyen anyagoknak, ha nem nagy mennyiséget tesznek ki, s különösen akkor, ha
az áruból kitisztíthatók, a magvak vizsgálásánál nagyobb jelentőség nem
tulajdoníttatik, kivévén, ha veszélyes gyomok magjai, milyen p. a herefélékben
az aranka (l. Arankavizsgálat) és a kis szádorfű (Orobanche minor Sutt., l.
Herefélék), melyek a vizsgálat eredményében mindig külön megjelölendők. Azonban
igen gyakran megtörténik, hogy az azonos magvak közé, a vevők megtévesztése
céljából, készakarva kevertetnek a keresett maghoz hasonlatosságot mutató
idegen magvak és anyagok. Ilyen esetekben az áru hamisítottnak mondatik. A
csirázóképességet csiráztatási próba útján (l. Csiráztatás) állapítják meg s
számszerinti százalékban fejezik ki. A tisztaságból és a csirázóképességből
szokás a vetőmagvak használati értékét kiszámítani, még pedig ugy, hogy a
tisztasági és csirázási százalék szorzata 100-zal elosztatik. Ha p. valamely
áruban az azonos és ép magvak 80%-ot tesznek, amelyek 70%-kal csiráznak, akkor
ezen áru használati értéke 80 ´ 70/100 = 56.
Habár az azonosság, tisztaság és csirázóképesség határozza
meg első sorban valamely vetőmag értékét, kiváló szerepet játszik a vetőmagvak
fejlettsége, súlyossága is, mert általában mennél súlyosabbak a magvak, annál
erőteljesebb növény fejlődik belőlük. A vetőmag súlyosságát vagy a térfogati
súlyban (1 hl. vagy 1 lit. mag súlyában) vagy az u. n. abszolut súlyban (1000
azonos mag súlya g.-okban) fejezik ki; az előbbi, mert a térfogati súly a mérő
edény alakja, a beöntés módja s az idegen anyagok (melyek a hektoliter súlynak
a közéletben szokásos megállapításánál szintén a mérőedénybe kerülnek) minősége
és mennyisége szerint nagyon változik, kevésbbé megbizható adatokat szolgáltat,
mint az abszolut súly, amelynek meghatározásánál csupán a nagyobb
átlagpróbákból vett, kitisztított, azonos magvak méretnek le és olvastatnak meg.
Az elősorolt vizsgálatoknál csekélyebb fontosságu a viztartalom meghatározása,
mit főleg a cukorrépamag vizsgálatánál alkalmaznak, s mi bizonyos súlyu magnak
mesterséges szárítás alatti súlyveszteségéből állapíttatik meg. Vannak ezeken
kivül egyes speciális vizsgálatok, mint p. sörárpánál a héjvastagság s a
lisztesség meghatározása (l. Árpahéj-vastagság meghatározása és Árpa
lisztességének meghatározása). Hazánkban mindeme vizsgálatokat az állami
vetőmagvizsgáló állomások (l. Magvizsgáló állomás) végzik.
Forrás: Pallas Nagylexikon