Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Villamos ár... ----

Magyar Magyar Német Német
Villamos ár... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Villamos árammérő

Midőn egy ipari vállalat egyes fogyasztóknak egységáron szállítja a villamos áramot, akkor a fogyasztott árammennyiség mérésére fogyasztásmérőket, .ún. számlálókat v. áramórákat kapcsolnak be a fogyasztóhoz vivő áramvezetékbe. Egyik legelső ily fogyasztásmérőt mutat 1. ábránk. Edison ezen szerkezetében az áram kémiai hatását használta fel. Az áram a védőszekrényke felső részében levő két üvegpoháron haladt át.

A két pohár mindegyikében két cinklemez állott egymással szemben és e lemezekre csapta ki az átmenő áram a kénsavas cinkoxidból a cinket. Mivel a kicsapott cink súlya arányos az átmenő árammennyiséggel, a feszültség pedig az ily hálózatokban lehetőleg állandó, a fogyasztott áramot a cinklemez súlynövekedéséből meg lehetett állapítani. Két poharat ellenkező mérések eszközölhetése végett alkalmazott Edison. A szekrény alsó részében látható zegzugos fémöntvényből készült pánt az oldatban hőmérsékletváltozások folytán létrejövő ellenállás-változásokat volt hivatva kiegyenlíteni, ha pedig a hőmérséklet annyira süllyedt, hogy ezt a fémszalag kiegyenlíteni már nem tudta, összehúzódása közben az alatta levő izzólámpát kapcsolta az áramkörbe és ennek melege aztán a normális hőfokra emelte a hőmérsékletet.

Mivel e készülék mégis figyelmes gondozást igényel, csakhamar sok más fogyasztásmérőt alkalmaztak, a legtöbb óraművel van összeköttetésben, amely azután vagy állandóan, vagy csak bizonyos időszakokban jegyzi fel vagy veszi fel számláló műve az áramerősséget. Az Áron-féle fogyasztásmérőben rendes órának az ingája elektromágnes és ez az áram behatása alatt visszatartva késik. A késés mérve a fogyasztott árammennyiséggel arányos lévén, csupán e késést kell számlálóművön leolvasni, hogy a fogyasztást megállapíthassuk. Váltóáram-fogyasztás mérésére alkalmas Bláthy árammérője. Az EE függélyes tengely A fémkorongja a P és Q elektromágnes indukáló hatásának van kitéve. A P elektromágnest a fő áram gerjeszti, és így annak hatása az áramerősséggel arányos, míg a Q elektromágnes nagy ellenállással mellékzárban van ,és így hatása a feszültséggel arányos, minkét mágnes tehát a korongra az áramenergiával arányosan hat indukálólag, minek folytán az forgásba jut. Forgás közben azután a fémkorongban, mivel a mágneses térben mozog, újból indukált áramok keletkeznek, melyek a forgást fékezik.

További fékezésre a Z állandó mágnes szolgál. Mivel a korong forgási sebessége az áthaladó áramenergiával arányos, csupán a fordulatok számát kell számlálni, mint az EE függőleges tengely végtelen csavaráttétellel számlálóművön mutat. Így tehát a számlálómű adatai közvetlenül szolgáltatják a bizonyos időben fogyasztott árammennyiséget.
Thomson Elihu áram-fogyasztásmérőjét úgy állandó, mint váltóáram mérésére alkalmas. A számláló kis elektromotor, melynek mágnesei a fő áramkörbe, armatúrája pedig a fogyasztó körben, mellékzárban van kapcsolva. Így a létrejövő forgás sebessége a fogyasztott áramenergiával arányos és a fordulatok számát a függőleges tengely végtelen csavaráttétellel számlálóművön mutatja. A tengely forgásának fékezésére van egy fémkorong van, amely állandó mágnesek sarkai között forog.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is