Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Vince... ----

Magyar Magyar Német Német
Vince... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Vince

szentek. 1. V. vértanu (zaragozai). A diokletianusi üldözések alatt (303-305) iszonyu kínoztatás között végezték ki 304 jan. 22.

2. Ferrerius V.

3. Lirini V., galliai születésü áldozópap volt a lerinumi kolostorban. Megh. 450 körül. Emléknapja máj. 24. Peregrinus név alatt 434 körül egy könyvet irt az eretnekség ellen; Commonitorium és ékesszólás legbeszélőbb bizonyítékának nevezett. Számtalanszor kiadták és lefordították.

4. V., paulai, szent, az újabbkori kongregációk közt a missziós papok v. lazaristák társulatának megalapítója. Szül. 1576 ápr. 24. Poy nevü gascognei francia faluban, meghalt Párisban 1660 szept. 27-én. 1625. XIII. Lajos francia király a börtönök felügyelőjévé nevezte ki. Terve, egy társulatot alapítani, végre 1624. sikerült. Ugyanő alapította a nők társulatát, kik a szeretet leányainak, irgalmas nénikéknek vagy V.-leányoknak neveztetnek s leánytanítással és betegápolással foglalkoznak. 1737. szentté avatta XII. Kelemen pápa. Az általa alapított szerzetesrendek most is virágoznak. Magyarország majdnem minden városában és számos faluban vannak irgalmas nővérek és részint betegápolással, részint leányneveléssel foglalkoznak.

5. V., beauvaisi (lat. rendesen Vincentius Bellovacensis, kiváló tudós, speculator melléknévvel). Élt a XIII. sz. első felében, megh. 1264. Domonkos-rendi szerzetes volt. Szónoki s tanítói hirneve folytán IX. Lajos Royaumont nevü kedves várába hivta, szoros barátságban élt vele és gyermekeinek felügyeletével bizta meg. Fő műve a Speculum majus (nagyobb tükör). Az első enciklopédiai munka, melyben korának összes tudományait elfogulatlan áttekintésben nyujtja. Három részből áll. az 1. (speculum naturale) a természettudományokat, a 2. (speculum doctrinale) a tanulóknak és teologusoknak szükséges tudományokat (bölcsészet, nyelvtan, logika, szónoklattan, költészet stb.) és a 3. (speculum historiale) a világtörténelmet (Ádámtól 1254-ig) tartalmazza. A régi kiadásokban egy negyedik rész is szerepel, de ezt már Bellarmin hamisnak jelentette ki, mert olyan dolgokról van benne szó, melyek csak V. halála után mentek végbe.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is