Virágkél
növény
karfiola, kartifiola (Brassica oleracea var. botrytis L.,
virágos káposzta, fürtös kél, sajtkél, sajtkáposzta), a káposzta korcsfajtája;
levele hosszu, lapos, sima, fehér-erezetü, közüle húsos elkorcsosult tengely
emelkedik, számos kurta ága csúcsán fehér húsos csomókat visel, melyek
tulajdonkpen a satnyán maradt virágok összenövéséből támadtak. Ágai
összeszorulnak, virágbimbói sürüen egymásra halmozottak, de sok más fajtája is
van. Már az ókorban ismeretes volt, de az újabb konyhakertészet csak a XVII.
sz. óta ismeri s majd mint főzeléket, illetőleg zöldséget, majd mint
saláta-zöldséget használja. A téli V.-t októberben szokás kissé mélyebbre
ültetni, azután március és áprilisban már élvezhető.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|