Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
vírusok... ----

Magyar Magyar Német Német
vírusok... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

vírusok

Olyan alacsonyrendű élőlények, amelyek biológiai szempontból az élő és az élettelen határán helyezkednek el. Rendkívül kicsik, nem képesek önálló mozgásra, nincs anyagcseréjük, nem növekszenek, nem reagálnak a külvilágból érkező ingerekre. Szaporodni csak egy másik, magasabb rendű lény sejtjén belül, annak anyagcseréjét és fehérje szintetizáló rendszerét felhasználva képes. Szerkezetük nagyon egyszerű, általában egy genetikus kódot tartalmazó nukleinsavláncból (DNS vagy RNS) és az azt körülvevő fehérjeburokból állnak.

Számos betegség kórokozója vírus, pl. influenza, mumpsz, hepatitis, kanyaró, himlő, veszettség, bárányhimlő és övsömör, cytomegalia, herpesz, AIDS. A kutatások egyre több rosszindulatú daganatról derítik ki, hogy valamilyen vírus okozza. Az egyik elsőként felfedezett, daganatkeltésre is képes vírus az Epstein-Barr vírus volt. A vírusok a gazdasejtbe történő behatolás után bejutnak a sejtmagba és bonyolult folyamatok során arra "kényszerítik" a sejtet, hogy a vírus genetikai kódját több ezer példányban lemásolja. Az újonnan létrejött DNS vagy RNS molekulákat a sejt a kódban foglalt utasításokat követve az eredetivel megegyező módon fehérjemolekulákkal "becsomagolja", és ezzel készen is áll a további fertőzésre és terjedésre kész vírusok tömege.

A vírusok ellen nem könnyű védekezni, ugyanis antibiotikumokra egyáltalán nem reagálnak. Bizonyos vírusok esetén interferonnal, kemoterápiával, illetve besugárzással lehet terápiás eredményeket elérni. Bár bizonyos vírusok ellen már léteznek többé-kevésbé hatékony vírusellenes szerek, e tekintetben még nem tart ott a tudomány, mint az antibiotikumok területén.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is