Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Voyager-pro... ----

Magyar Magyar Német Német
Voyager-pro... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Voyager-program

A Voyager átirányít ide. További jelentéseihez lásd: Voyager (egyértelműsítő lap). A Voyager-program keretében a NASA 1977-ben két űrszondát indított a külső bolygók megfigyelésére, a Voyager 1-et és a Voyager 2-t.

Voyager szondák: Voyager-1 (1977. szeptember 5., Jupiter, Szaturnusz); Aktuális helyzet: 2007. március 9-én több, mint 15,269 milliárd kilométerre (102 csillagászati egységre) volt a Naptól. Voyager-2 (1977. augusztus 20. Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz); Aktuális helyzet: 2007. március 9-én több, mint 12,292 milliárd kilométerre (82,2 csillagászati egységre) volt a Naptól.

Küldetés: Mindkettő vizsgálta a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, dinamikáját; a bolygók holdjainak morfológiáját, geológiáját; meghatározták az égitestek tömegét, alakját, méretét, adatokat gyűjtöttek a mágneses terekről, a részecske és plazma eloszlásról. A szondák építése, indítása és bolygókutató küldetése 875 millió dollárba került, a csillagközi repülési program első két éve 30 millió dollárba. Az eredeti elképzelések szerint még kettős indítást terveztek a Jupiterhez, a Szaturnuszhoz és a Plútóhoz 1976-77-ben, és újabb kettős indítást a Jupiterhez, az Uránuszhoz és a Neptunuszhoz 1979-ben. Pénzügyi okok miatt az űrszondák számát kettőre csökkentették, melyek csak a Jupitert és a Szaturnuszt közelítették volna meg. Az új programot előbb Mariner Jupiter/Saturnnek nevezték el, majd az indítás előtt 6 hónappal Voyagernek. Az új küldetés költségeit 250 millió dollárra becsülték, ami csak harmada az eredeti tervek költségeinek.Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is