Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Vuvuzela... ----

Magyar Magyar Német Német
Vuvuzela... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Vuvuzela

A vuvuzela (más néven: darázskürt, tswana nyelven: lepatata) egy dél-afrikai kürt. Körülbelül egy méter hosszú, B hangolású, általában futballmérkőzéseken fújják a szurkolók. A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik.
Az 1990-es években még bádogból készült, 2001-ben a dél-afrikai Masincedane Sport cég kezdte el tömegesen gyártani műanyagból. A két nagy dél-afrikai futballcsapat, a Kaizer Chiefs és az Orlando Pirates mérkőzéseinek jellemzője a vuvuzela használata. A Kaizer szurkolóinak sárga, míg az Orlandónak fekete-fehér vuvuzeláik vannak. A vuvuzela hangja 127 decibeles erősségű, azaz erősebb például a játékvezető sípjánál, és a szurkolói dobokénál is, amelyek 120 decibel erősségűek. A síp és a dobok azonban nem szólnak folyatamosan. A hangszerek körülbelül 3-4 euróba kerülnek.
A 2009-es konföderációs kupán sok külföldi szurkoló és tévénéző kritikáját váltotta ki a hangkeltő eszköz zümmögésre hasonlító hangja. A dél-afrikai futballrajongók szerint ugyanakkor a vuvuzela izgalmas légkört teremt a stadionban, csakúgy mint más országokban a dobok, trombiták. A hangszerrel elkövetett bántalmazások miatt 2008 júliusáig be volt tiltva a használata, azonban ekkor újra engedélyezték. Az ellenzői közül sokan kérték a nemzetközi labdarúgó-szövetséget, a FIFA-t, hogy a 2010-es labdarúgó-világbajnokságra tiltsa be a hangszert, a világbajnokság alatt a tévécsatornák is tiltakoznak a zaj miatt. A FIFA azonban nem tiltja be, a vb szervezőbizottságának szóvivője azt nyilatkozta, hogy ez része a kultúrának és a világbajnokság ünneplésének.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is