Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Worcester... ----

Magyar Magyar Német Német
Worcester... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Worcester

(ejtsd: vuszter), 1. Anglia egyik Ny-i grófsága, a Severn környékén, 1912 km2 területtel, (1891) 413 375, egy km2-re 216 lak. Legjelentékenyebb magaslatai a DNy-i határon a Malvern-hills (legföljebb 440 m.). A Severn itt veszi föl a Stour, Teme és Avon mellékvizeit. Az éghajlat enyhe. A föld a folyók völgyeiben igen termékeny. A különböző gabonaféléken kivül termelnek hüvelyeseket, zöldséget, komlót, sáfránt és kitünő gyümölcsféléket, nevezetesen almákat és körtéket, amikből bort is szüretelnek. A hegyek és dombok lejtőin szarvasmarhatákat és juhokat tenyésztenek. É-on kőszenet is bányásznak. Anglia leggazdagabb sótelepei Droitwich mellett vannak. A fő foglalkozás a mezőgazdaság; de nem jelentéktelen a bőr-, az üveg-, porcellán- és gyapjuipar sem.

2. W., az ugyanily nevü angol grófság székhelye, a hajózható Severn bal partján, vasutak mellett, (1891) 42 905 lak., bőrcserzéssel, vasöntéssel, ecet-, szeszgyártással és különösen virágzó kesztyü- és porcellániparral (itt készítik a legjobb angol porcellánt); vakok iskolájával, ipariskolával, zenecsarnokkal, szinházzal, muzeummal, különféle jótékonysági intézettel. Legkiválóbb épülete a 680. Ethelred merciai király által alapított, de csak a XIV. sz.-ban befejezett és újabban restaurált 137 m. hosszu és 38 m. széles gót székesegyház, igen érdekes normann kriptával, a XIII. sz.-ból való korai gót kórussal, János királynak és Artur hercegnek (VIII. Henrik fivére) sírjaival és egy hatalmas toronnyal (60 m. magas). 1651 szeptember 3-án itt győzte le Cromwell II. Károly hadait.

3. W., kerület a Fokföld ÉNy-i tartományában, a Breede folyó forrásvidékén, 6793 km2 területtel, (1891) 12 605 lak., akik közt 5082 fehér bőrü. Székhelye W., 5404 lak.

4. W., az ugyanily nevü county székhelye Massachusetts amerikai államban, a Blackstone-folyó partján, vasútak mellett, (1890) 84 655 lak., jelentékeny gyáriparral, amely gépek, mindenféle szerszámok, csizmák és cipők, pamut-, gyapjuáruk, pianinók, drót-, fegyver-, kocsi- stb. készítésével foglalkozik. Közművelődési intézetei: az akadémia, a kat. college, politechnikai intézet, egy régészeti társulat könyvtárral (90 000 kötet) és régiségek érdekes gyüjteményével, nyilvános könyvtár (70 000 kötet) és természettudományi társulat. Kiválóbb épületek: egy hadi emlék, a törvényszéki épületek, a City-Hall, a posta és a Mechanik"s Hall.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is