Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
yorkshiri s... middle whit...

Magyar Magyar Német Német
York... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

York

1. D.-Ausztráliához tartozó 200 km. hosszu és átlag 35 km. széles félsziget, amelyet Ny-on a Spencer-, K-en a Szt.-Vince-öböl határol; legdélibb csúcsát az Investigator-szoros választja el a Kenguru-szigettől. É-i részében a mocsáros és bozóttal benőtt vidékeken vannak Wallarvo és Moonta rézbányák, mig D-en jó búzaföldek is találhatók.

2. Y., félsziget, az ausztráliai kontinens ÉK-i részében, a Nagy-oceánon és Karpentária-öböl közt. Legészakibb pontját, a Y.-fokot az Endeavour-szoros választja el a Torres-szigetektől és a Torres-szoros Új-Guineától. Dacára, hogy az itteni föld termékeny, csakis az aranytermő vidéken keletkeztek nagyobb telepek: Palmersville és Cooktown.

3. Y. v. Yorkshire, Anglia legnagyobb grófsága az Északi-tenger, Durham, Westmoreland, Lancaster, Chester, Derby, Nottingham és Lincoln közt, 15 713 km2 területtel, (1891) 3 208 813 lak. Partjai a Tees-torkolattól Flamborough-Headig jobbára sziklás, meredek és a Robin-Hood-öböltől D-re éri el a legnagyobb magasságát (296 m.); D-re Spurn-Headig pedig alacsony. Az Északi-tenger és Humber közt van Holderness-félsziget. A grófság 3 kerületre oszlik, ezek: East-, West és North-Riding. A K-i és Ny-i rész dombos vidék; e kettőt egymástól a 65 km. hosszu és átlag 26 km. széles Y.-i síkság (Plain of Y.) választja el egymástól. A K-i dombos vidék magában foglalja a North-Y.-Moors vagyis Egton-Moors meg a Yorkshire-Wolds nevü vidékeket, amelyek közül az előbbi North-, az utóbbi East-Ridingben van. A Ny-i Moorlands vagyis Yorkshire-Hills a Pennini-hegylánc nyulványai; ezek széles felföldet alkotnak itt-ott romantikus szépségü völgyekkel és hegyben végződő hegycsúcsokkal. K-i oldalukon a Y.-i síkság felé számos sziklás völgy ereszkedik le, amelyek közül az Aire völgye hires. A fő kincs itt azon széntelep, amely Leedstől kezdve 24-35 km.-nyi szélességben 100 km.-nyi távolságra Nottinghamig húzódik. Ez és a kisebb széntelepek 1894. csaknem 16 millió t. szenet szolgáltattak. Ezenkivül Y. grófság Angliának vasércekben is egyik leggazdagabb vidéke, vannak továbbá ólombányái, rézércerei, mész- és épületkőbányái is. A mezőgazdaság legvirágzóbb Holderness-félszigeten és a Y.-i síkságon. A terjedelmes legelők előmozdítják a ló-, szarvasmarha-, juh- és sertéstenyésztéstést. A gyapjutermelés nagy; kitünő minőségü sonkát is készítenek. Fontos még a tengeri halászat is. A West-Riding egyike Anglia legiparosabb vidékeinek; Leeds, Bradford, Huddersfield, Halifax és Wakefield a gyapju-, Dewsbury a shoddy-iparnak; Sheffield hires acélárukat készít; Rotherhamnak nagy vasművei vannak; a pamutfonást is sok helyen űzik; ezeken kivül készítenek durva vásznat, kötélárukat, cérnát, pamutkelméket, szőnyegeket, bőrt, papirt, üveget és kémiai szereket stb. Hull, Goole, továbbá Whitby, Middlesborough és Scarborough élénk kereskedelmi helyek. V. ö. Hughes, Geogr. of Yorkshire (London 1878).

4. Y., az ugynaily grófságnak és Anglia primásának székhelye, a róla elnevezett síkságon, a Foss és Ouse összefolyásánál, vasútak mellett, (1891) 67 004 lak., gép-, kocsi-, sör-, üveggyártással, vasöntéssel és vászonszövéssel; több közép- és szakiskolával; filozofiai társasággal és ennek (római régiségeket tartalmazó) muzeumával, botanikus kerttel, értékes érseki könyvtárral, szinházzal, zenecsarnokkal, a Fine Art Industrial Exhibitionban műgyüjteményekkel; több jótékonysági intézettel. A csinos és csendes városnak szűk, de tiszta utcái vannak és gazdag régiségekben. Épületei közt a legkiválóbb az 1472. fölszentelt Szt.-Péter-székesegyház, a gót építőművészet kiváló remeke; 158 m. hosszu, hajójában 32 m. széles és 28 m. magas 3 toronnyal, amelynek középsője 65 m., a nyugati homlokzata felett emelkedő és 1402. befejezett 2 torony pedig 60 m. magas. A székesegyházzal folyosó által van összekötve a káptalan háza, szabályos nyolcszög csinos oszlopokkal és üvegfestményekkel. Egyéb templomok a kat. Wilfried-, a Mindenszentek-, a Szt.-Margit-templom. Az u. n. kastély törvényszék helyisége, fogház és County-Hall; mellette vannak az I. Vilmos által római időkből való alapokon nyugvó erősségnek, a Clifford-toronynak romjai. Az Ouse mellett áll a modern városház (Mansion-House) és a Guildhall. A város közelében van Bishopthorpe falu a primási palotával, a kat. Amplefort collegesel és Howard barok ízlésü kastéllyal, amelyben műkincseket őriznek. Y., az ókori Eboracum, Trajanus ideje óta Britannia tartománynak volt a középpontja; későbben Eoforwyc néven Northumbria és Deira angolszász királyságoknak lett a fővárosává. A dánok 867. elfoglalták és mindjár után a falai alatt az Osbert és Ella vezérlete alatt álló angolszászokat megverték; ez idő óta az elsőséget Londonnak kellett átengednie. I. Vilmos 1068. foglalta el és itt koronáztatta meg magát. 1160. és 1322. a parlament ülésezett benne. 1438 szept. 8. itt koronázták meg III. Rikárdot. V. ö. Wellbeloved, Eburacum or Y. under the Romans (London 1832).

5. Y., az ugyanily nevü county székhelye Pennsylvania amerikai államban, a Codorus-creek és vasút mellett, (1890) 20 793 lak., szivar-, mezőgazdasági eszközök-, maláta-, gyufa-, szeg-, kocsi- és papirosgyártással, malmokkal és élénk gabonakereskedéssel.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is