Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
zaj bluster
zaj clamor
zaj clamour
zaj din
zaj fuss
zaj hubbub
zaj jangle
zaj mush
zaj noise
zaj sound
zajártalom noise injur...
zajártalom noise pollu...
zajcsökkent... static elim...
zajgó hullá... tumbling bi...
zajlani kez... to break up...
zajlik to welter
zajló jég drifts of i...
zajló jégtá... drifts of i...
zajmentes sound-proof...
zajong to din

Magyar Magyar Német Német
zaj & zsiva... Rumor (r)
zaj & zörej... Schall (r)
zajló jég Treibels (s...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

zaj

elektronika

(zavar). 1. Az információelméletben kialakult szemléletmód alapján (csatorna, zajmentes csatorna, átviteli hiba) zajnak tekinthető mindaz, ami az információt hordozó jeltől eltér. Ez az igen általános megfogalmazás konkréttá tehető, ha a -okat a létrehozó fizikai okok alapján tárgyaljuk és összetett rendszereknél figyelembe vesszük a zajok keletkezési helyét és hatását a jelre. A zajok felosztása például a létrehozó fizikai okok alapján a következő: akusztikai; mechanikai; elektromos. Az elektromos zajok csoportjába tartozik: a termikus zaj, a - sörétzaj, az árameloszlási zaj, a flickerzaj, az áthallási zaj, az intermodulációs zaj.
2. A hasznos, átvinni kívánt frekvenciasávban fellépő minden nemkívánatos feszültség -. Véletlenszerűnek nevezik, ha az összetevők frekvenciája, amplitúdója, fázisa az időben véletlenszerűen változik. Különleges esete a fehérzaj. Objektív mértéke a különböző frekvenciájú összetevők teljesítményének öszszege. Szubjektív mértékét, azaz az emberi fülre gyakorolt hatását pszofométerrel állapítják meg. Eredetét tekintve a zaj lehet külső és áramköri. A külső zajok lehetnek a jelátviteltől független, villamos eredetűek, mint az érintkezők sercegése, mikrofonzaj, idegen zavarforrásból származó, pl. nagyfeszültségű villamos hálózatból stb. A zajok másik csoportja nem villamos eredetű, mint pl. a teremzaj. Az áramköri zajok szokásos osztályozása: alapzaj, áthallási zaj, és torzítási zaj. Az átvitel minőségének egyik legfontosabb jellemzője a zajmentesség. Távbeszélő áramkörökre a CCITT az áramkör végén megengedett zajfeszültséget írja elő.
3. Minden olyan hangjelenség, amelynek frekvenciaösszetétele folytonos jellegű, szemben a zenei hangokkal, amelyeknél az összetevők részben vagy egészben egymásnak egész számú többszörösei (összetett hang). A zaj szubjektív hatása közvetett úton, élettani mérésekkel, a légzés, a szívműködés, a vérnyomás változásának mérésével, vagy az aktivitás, a munkateljesítmény-változás vizsgálatával értékelhető.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is